RUSOFOBIJA

Prvi čovjek u svemiru - otkazan! Gagarinovo ime izbacili iz naziva manifestacije, prekrili mu i kip

U luksemburškom gradu prekrili su spomenik Gagarinu uz obrazloženje da žele spriječiti vandalski napad

Jurij Gagarin

 Ria Novosti/Sputnik/Sputnik via AFP

Sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin (1934. - 1968.), prvi čovjek u svemiru, globalni je simbol početaka svemirske ere. Jednog od najpopularnijih Rusa 20. stoljeća desetljećima se slavi i na Zapadu.

No, ruska invazija na Ukrajinu utjecala je i na Gagarinovu planetarnu popularnost jer je taj kozmonaut i vojni pilot postao najnovija meta "cancel culture".

Stolarov sin

Primjerice, neprofitna američka organizacija Space Foundation priopćila je da je Jurijevu noć, međunarodnu manifestaciju koja se od 2001. godine održava svakog 12. travnja u čast Gagarinova leta u svemir, preimenovala u događaj "Proslava svemira: otkrijte što je sljedeće".

Nadalje, Steve Reckel, gradonačelnik grada Mondorf-les-Bains u Luksemburgu, naredio je se da se prekrije spomenik Juriju Gagarinu postavljen u jednom parku 2018. godine. Službeno obrazloženje je da se na taj način željelo spriječiti vandalski napad jer su neki građani, ogorčeni ruskom invazijom na Ukrajinu, tražili da se spomenik ukloni. No, prije nekoliko dana skupina građana makla je pokrov sa spomenika Gagarinu. "Mislimo da nije u redu da je kip prekriven. Uostalom, Gagarin nema nikakve veze s onim što se trenutno događa u Ukrajini", rekli su građani lokalnim novinama.

Jurij Gagarin, sin stolara iz sela Klušno u Smolenskoj oblasti, ušao je u povijest kada je postao prvi čovjek koji je Zemlju gledao iz svemira. U 9 sati i 7 minuta prema moskovskom vremenu, 12. travnja 1961. Gagarin je izgovorio poznate riječi "Idemo!" dok se raketa Vostok s njime stisnutim u malenoj kapsuli na vrhu uzdizala nad lansirnom rampom kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Gagarin se u svojoj kapsuli Vostok 1 popeo do maksimalne visine od 301 kilometra, jednom obišao Zemlju te se nakon 108 minuta leta padobranom spustio u pokrajini Saratov u centralnoj Rusiji. Po povratku na Zemlju Gagarin je dočekan kao sovjetski nacionalni heroj, no postao je slavan i diljem svijet. Iako je bilo doba Hladnog rata, posjetio je brojne zemlje te ga je i Zapad dočekao kao junaka.

Uzrok smrti

U mnogim gradovima po njemu su nazvane ulice i podignuti mu spomenici. Bista Jurija Gagarina postavljena je 2016. godine u parku Stara Trešnjevka u Zagrebu, a u našem glavnom gradu jedna se šetnica zove Gagarinov put

Jurij Gagarin poginuo je 27. ožujka 1968. upravljajući borbenim zrakoplovom MiG-15 tijekom rutinskog leta nedaleko od Moskve. O uzrocima Gagarinove i smrti pilota Vladimira Serugina, koji je s njim bio u zrakolovu, postoje mnoge teorije, uključujući onu prema kojoj je kozmonautovu likvidaciju naredio sovjetski vođa Leonid Brežnjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:57