RAZGOVOR U KREMLJU

Prvi europski čelnik koji odlazi u Moskvu nakon početka invazije: Austrijski kancelar sastaje se s Putinom

Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskim

Karl Nehammer

 Sergei Supinsky/AFP

Austrijski kancelar Karl Nehammer otputovat će danas u Rusiju kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je u nedjelju glasnogovornik austrijske vlade.

Bit će time prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Nehammer je na Twitteru poručio da je Austrija vojno neutralna, ali da ima jasan stav od agresivnom ratu u Ukrajini.

"Rat mora prestati. Trebaju nam humanitarni koridori, prekid vatre i istraga ratnih zločina", napisao je Nehammer.

"On će otputovati nakon što je o tome informirao Berlin, Bruxelles i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi potaknuo dijalog", rekao je ranije njegov glasnogovornik.

Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskim.

Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

Austrija, koja nije članica NATO saveza, je dosad, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 obrambenih prsluka za civilne potrebe.

Istodobno je, poput Njemačke, jedna od država članica Europske unije koja dosad odbija zahtjev Zelenskog za zabranom uvoza ruskog plina. Austrija 80 posto svojeg plina nabavlja iz Rusije.

Beč je, nakon nešto oklijevanja, ovog tjedna protjerao četiri ruska diplomata slijedeći primjer ostalih članica EU-a.

Gotovo 4,5 milijuna od otprilike 44 milijuna Ukrajinaca napustilo je svoju domovinu od početka rata. Otprilike 51.000 izbjeglica je dosad prijavljeno u Austriji, uglavnom žena i djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:41