AVION ZA DOHU

Prvi evakuacijski let iz Kabula nakon američkog povlačenja, Katar i Turska osiguravaju aerodrom

Autobusi s tridesetak putnika svaki dovezli su potonje do zrakoplova Qatar Airwaysa u koji su se ukrcali i nedugo zatim poletjeli
Kabulski aerodrom
 Wakil Kohsar/AFP

Zrakoplov kojim se evakuira dvjestotinjak ljudi, među kojima američki državljani, poletio je u četvrtak poslijepodne iz Kabula, što je prvi putnički let u inozemstvo s polaskom iz afganistanskoga glavnog grada nakon američkog povlačenja krajem kolovoza, javlja agencija France Presse.

Zrakoplov za Dohu je prvi takav nakon velikog zračnog mosta koji su uspostavili Amerikanci a omogućio je evakuaciju više od 120.000 ljudi nakon talibanskog preuzimanja vlasti sredinom kolovoza.

Nakon formalnosti na odlasku putnici su se ukrcali u autobuse na stajanki zračne luke, pod nadzorom čuvara iz Katara koji je veoma angažiran u ovoj operaciji.

Autobusi s tridesetak putnika svaki dovezli su potonje do zrakoplova Qatar Airwaysa u koji su se ukrcali i nedugo zatim poletjeli.

Doha i njezin saveznik Turska već danima rade kako bi aerodromsku infrastrukturu u Kabulu pripremili za postupno otvaranje.

To je teška zadaća jer je zračna luka krajem kolovoza bila poprište kaotičnih evakuacija koje su se organizirale dok su se tisuće Afganistanaca tiskale na ulazima u nadi da će se popeti u jedan od zrakoplova koje su unajmile strane zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 17:18