JAVIO SE MEDVEDČUK

Prvi istup Putinova čovjeka koji je htio vladati Ukrajinom: ‘Pokorite se ili slijedi Armagedon!‘

Objavio je programski tekst u listu Izvestija, u kojem je, očekivano, "svojim" Ukrajincima ponudio budućnost kakvu im nudi Putin

Viktor Medvedčuk

 Handout/Afp

Napokon se oglasio Viktor Medvedčuk, moćni oligarh i političar koji je bio spreman postati ukrajinski premijer u ruskom okupacijskom režimu, a koji je u rujnu pušten iz ukrajinskog zarobljeništva. Medvedčuk je bio šef najveće oporbene skupine, Platforme za život, ali puno je važnije to što je prijatelj s Vladimirom Putinom, koji je i kum njegovoj kćeri Dariji. Sada je objavio programski tekst u listu Izvestija, u kojem je, očekivano, "svojim" Ukrajincima ponudio budućnost kakvu im nudi Putin.

U uvodu je podsjetio da se 1991. raspao Sovjetski Savez, ali je 1992. stvorena Europska unija u koju je postsovjetski prostor, pa tako i Rusija, polagao velike nade. Međutim, nisu svi zapadni političari željeli stvoriti novi pravedan svijet, napisao je Medvedčuk pa napao Zapad jer je "uništio SSSR, Jugoslaviju i druge zemlje, a Rusija se sve više suočava s jasnom željom da se oslabi, ponizi, dovede u nepovoljan položaj, i proglasi izopćenikom, unatoč činjenici da njezin gospodarski potencijal raste. Utjecaj Rusije ne samo da se ne pozdravlja već se proglašava pogrešnim, kriminalnim i korumpiranim", piše Putinov amigo.

image

Putin i Medvedčuk

Vyacheslav Prokofyev/Tass/Profimedia/Vyacheslav Prokofyev/Tass/Profimedia

Potom prelazi na srž i iznosi poznatu tezu da je Ukrajina u sastavu Rusije više od 300 godina, što se odrazilo na kulturu, etnički sastav i mentalitet. Ukrajina je svoju neovisnost stekla 1991., i to ne kao rezultat nacionalne oslobodilačke borbe, već po dogovoru s Moskvom, ali još od Majdana 2005. Ukrajina gradi antirusku politiku na razini državne ideologije. Pritom se jasno vidi da ta politika ima obrazac hladnog rata. Odnosno, psihološki su Ukrajinci bili okrenuti protiv Rusa podrškom pojedinih političara, promjenama u obrazovnom programu, kulturi i emitiranju nacionalnih medija. "Antiruski osjećaji Ukrajini su donijeli samo tugu i siromaštvo. Stoga svi prozapadni nacionalistički pokreti svjesno ili nesvjesno propovijedaju ukrajinskom narodu siromaštvo i bijedu", tvrdi Medvedčuk i nastavlja s poznatom kremaljskom teorijom da se u takvim okolnostima Rusija suočila s potrebom zaštite "ne samo svojih gospodarskih interesa već i međunarodne časti i dostojanstva, što joj je sustavno uskraćivano."

Takvoj Rusiji se treba pokoriti ili slijedi Armagedon jer "ako Europa nastavi s tom politikom, bit će uvučena u rat, možda i u nuklearni". Postoje samo dva izlaza: skliznuti u svjetski rat i nuklearni sukob ili ponovno pokrenuti proces detanta, za što je potrebno uzeti u obzir interese svih strana. "Ali za to je potrebno politički priznati da Rusija ima interese, da se oni moraju uzeti u obzir u izgradnji novog detanta. I što je najvažnije, igrajte pošteno, ne varajte nikoga, ne puštajte maglu i ne pokušavajte zaraditi na tuđoj krvi. Ali ako svjetski politički sustav nije sposoban za elementarnu pristojnost, zaslijepljen ponosom i vlastitim merkantilnim interesima, onda nas čekaju još teža vremena", najavljuje Medvedčuk iz moskovskog egzila, prema kojem Ukrajinci moraju početi graditi vlastitu demokraciju i otvoriti svoj građanski dijalog bez zapadnih kustosa, čiji je rezultat štetan i destruktivan.

Zanimljiv je komentar državnih RIA Novosti na njegovu kolumnu. "Zašto bi Rusija trebala sačuvati ukrajinsku neovisnost, makar i s uvjetnim Medvedčukom na čelu", pitaju se Putinovi trbuhozborci pa poručuju što čeka Kijev u slučaju poraza: "Nova Ukrajina ionako neće biti potpuno neovisna, njezina vezanost za Rusiju mora biti osigurana kroz ODKB i Euroazijsku uniju, a potom i kroz saveznu državu. Ipak, dobro su došli Viktor Medvedčuk, odnosno oni ukrajinski političari koji se na svoj način bore za očuvanje Ukrajine u sastavu ‘ruskog svijeta‘".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:34