NOVI PREDSJEDNIK

PRVI MIRNI PRIJENOS VLASTI U KONGU Oporbeni vođa Felix Tshisekedi položio prisegu, na inauguraciju mu došao samo jedan strani čelnik

Felix Tshisekedi
 REUTERS

Vođa kongoanske oporbe Felix Tshisekedi (55) položio je u četvrtak prisegu kao novi predsjednik Demokratske Republike Kongo, naslijedivši Josepha Kabilu u prvom mirnom prijenosu vlasti - iako ne bez kontroverzi - u 59 godina neovisnosti te zemlje.

Tshisekedi je preuzeo dužnost pred tisućama pristaša, dužnosnicima vlade i stranim veleposlanicima.

"Naš Kongo neće biti Kongo mržnje i plemenskog poretka", rekao je Tshisekedi na ceremoniji. "Borit ćemo se za poboljšanje života svakog građanina".

Međutim, činjenica da je jedini strani čelnik na inauguraciji bio kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta znak je da u inozemstvu postoje značajne sumnje u vjerodostojnost izbora.

Ovo je prvi mirni prijenos vlasti u povijesti Konga jer je dosad do toga dolazilo samo nakon državnih udara, ubojstva ili pobune.

Ali, Tshisekedijeva pobjeda na izborima 30. prosinca zasjenjena je optužbama da je postigao dogovor s predsjednikom na odlasku kako bi se oduzela izborna pobjeda drugom oporbenom kandidatu Martinu Fayuluu koji tvrdi da je pokraden.

I Kabila i Tshisekedi niječu takve optužbe.

Fayulu tvrdi da su Kabila i Tshisekedi postigli sporazum nakon što je dosadašnji predsjednik izabrao svog nasljednika a vladajuća stranka izgubila izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:29