POMILOVANJA

Prvi na redu je Michael Flynn, a onda i Kushnerov otac, Paul Manafort...

Predsjednici na odlasku u SAD-u u pravilu koriste pravo na pomilovanje. Clinton je posljednji dan svog mandata pomilovao 140 ljudi
Michael Flynn
 Saul Loeb/AFP

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak, kako to nalaže tradicija koja ide negdje od doba Abrahama Lincolna, pomilovao puricu Corn koja tako neće završiti na nekom stolu kao delicija za Dan zahvalnosti.

No, kad su Donald i Melania Trump odlazili iz ružičnjaka, predsjednik je ignorirao pitanja o mogućim pomilovanjima na kraju mandata. Nekako istodobno su vrlo dobro informirani portal Axios, a zatim i New York Times i CNN objavili da predsjednik na odlasku planira pomilovati generala Michaela Flynna, svog prvog savjetnika za nacionalnu sigurnost (a imao ih je ukupno četiri).

Oduvijek lojalan

Flynn se među prvima pridružio Trumpovu izbornom timu 2016. godine jer ga je tadašnji predsjednik Barack Obama bio smijenio zbog nesuglasica u pristupu Bliskom istoku, posebno pitanju iranskog nuklearnog sporazuma. Bivši je predsjednik Trumpu rekao da ne uzima Flynna jer je nepouzdan.

Trump, kao što je poznato, prije svega cijeni lojalnost i zato je bio izuzetno bijesan kad je morao, nakon samo 24 dana, smijeniti Mychaela Flynna. Koji se ogriješio o zakone o nacionalnoj sigurnosti kad je, još kao nepostavljen na dužnost krajem 2016. i početkom 2017. godine, razgovarao s tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom. Jedna od tema razgovora bila je poruka Flynna da Moskva ne reagira preburno na sankcije koje nameće Obamina administracija jer će se stvari promijeniti.

Flynn je 2017. godine, tijekom istrage utjecaja Rusije na izbore 2016. godine, dva puta priznao da je lagao o svojim kontaktima s Rusima. Predsjednici na odlasku u SAD-u u pravilu koriste svoje pravo na pomilovanje. Bill Clinton je posljednji dan svog mandata pomilovao - 140 (slovima stoičetrdeset) ljudi.

Sporne odluke

Među kojima je bio velik broj spornih pomilovanja: njegov brat Roger Clinton, zbog desetljeće starih optužbi za korištenje droge i Mark Rich, donator demokrata.

Trump planira sličan postupak, prenose američki mediji. Dosad je izazvao buru u javnosti kad je pomilova Rogera Stonea, također povezanog s ruskom istragom. CNN navodi da bi se na popisu mogao naći Paul Manafort, prvi šef Trumpove kampanje koji je osuđen za veze s u Rusiju izbjeglim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem. A tu su zatim i osobni slučajevi, Charles Kushner, otac Trumpova zeta Jareda, pa Allen Weisselberg, direktor financija Trump Organizationa i Rudolph Giuliani, koji je pod saveznom istragom.

Biden: Neću progoniti Trumpa

"Ovo neće biti treća Obamina administracija", izjavio je izabrani američki predsjednik Joe Biden u prvom intervjuu, koji je dao NBC Newsu. Mnoge osobe koje je Biden nominirao za ključna mjesta u svojoj administraciji već su radile za Baracka Obamu, no kako je istaknuo Biden, "izazovi koji nas čekaju su jedinstveni".

"Predsjednik Trump je promijenio politički krajolik, a problemi u svijetu danas nisu isti kao što su bili u vrijeme Obamine administracije", izjavio je Biden, istaknuvši da će njegov kabinet predstavljati Ameriku, ali i cijelu demokratsku stranku.

"Želim ujediniti zemlju", izjavio je. Demantirao je da će slijediti pozive nekih demokrata o istrazi predsjednika na odlasku, objašnjavajući da neće, poput njega, koristiti ministarstvo pravosuđa kao svoje leno.
(A. Handabaka)

Ultradesni kanal OANN blokiran zbog promocije lažnog lijeka protiv covida

Ultrakonzervativna američka medijska mreža OANN blokirana je na YouTubeu zbog širenja lažnih vijesti o pandemiji, točnije zbog promoviranja lažnog lijeka za covid-19 influencu.

OANN je postao omiljen predsjedniku na odlasku, i samom optuženom za širenje neistinitih informacija, nakon što je proteklih tjedana širio predsjednikove tvrdnje o izbornoj prijevari. YouTube je blokirao OANN na tjedan dana, istovremeno mu onemogućivši da zarađuje od sadržaja objavljenog na toj popularnoj platformi u vlasništvu Googlea.

Nakon tri suspenzije, korisnički račun na YouTubeu se trajno
briše. (A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07