POVIJESNI PRESEDAN

Prvi nakon 150 godina: Opozvan Bidenov ministar, šef većine propustio kemoterapiju kako bi donio presudni glas

O sudbini Alejandra Mayorkasa tek će se oglasiti Senat u kojem demokrati imaju kontrolu, pa nije izgledno da će biti uspješno smijenjen

Alejandro Mayorkas

 Patrick T. Fallon/Afp

S 214 glasova za i 213 protiv Zastupnički dom američkog Kongresa opozvao je Bidenova ministra domovinske sigurnosti Alejandra Mayorkasa zbog njegove navodne odgovornosti u pojačanom priljevu migranata na južnoj granici s Meksikom. Mayorkas će tako u povijest ući kao prvi član federalne vlade kojeg je Kongres opozvao u posljednjih 150 godina.

Naime, posljednji ministar kojeg je snašla ta sudbina bio je ministar rata William Belknap 1876., a on je nedugo nakon odluke Zastupničkog doma i sam podnio ostavku odstupivši s dužnosti.

Međutim, o Mayorkasovoj će se konačnoj sudbini tek oglasiti Senat 26. veljače, a kako u tom domu Kongresa većinu još uvijek drže demokrati, nije pretjerano izgledno da će radikalnoj frakciji Republikanske stranke uspjeti poći za rukom smijeniti Bidenova ministra. Štoviše, za uspješnu smjenu republikanskim će radikalima biti potrebna dvotrećinska većina demokratski kontroliranog Senata.

Mayorkasu politički oponenti zamjeraju što nije ispunio obećanje dano na početku svojeg mandata da će "kvalitetno i pouzdano izvršavati dužnosti koje od njega bude tražila dodijeljena funkcija" te ga smatraju direktno odgovornim za više od 6,3 milijuna ilegalno pristiglih migranata, koliko ih je, prema procjenama, prešlo granicu od 2021. kada je došao na vlast.

Odluka je bila izuzetno stranačka - gotovo točno u broj zastupnika.

Stezi su se oglušila samo tri republikanca: Tom McClintock iz Kalifornije, Ken Buck iz Colorada i Mike Gallagher iz Wisconsina. Oni, naime, upozoravaju kako bi smjena javnog dužnosnika koji nije počinio ozbiljno kazneno djelo drastično oslabila ustavnu strukturu američke demokracije jer bi poslužila kao opasan presedan za kasniji kazneni progon političkih neistomišljenika.

Demokratski zastupnik Al Green iz pograničnog Teksasa ovaj je utorak u odaje Zastupničkog doma dovezen u bolničkoj halji, direktno iz operacijske dvorane, kako bi glasao protiv opoziva. S druge, ideološki suprotne strane, vođa republikanske većine Steve Scalise propustio je termin kemoterapije kako bi glasao za opoziv, a njegov je glas presudio konačnoj odluci tog doma o sudbini ministra Mayorkasa.

- Pošteno je i savjesno vršio svoju dužnost tijekom cijelog mandata, zbog čega smo ponosni na njegovu službu. Ova odluka nije ništa drugo do jeftina politička spačka koja opasno koketira s protuustavnim djelovanjem - komentirao je američki predsjednik Joe Biden odluku Zastupničkog doma.

Svjestan činjenice da prema posljednjim rezultatima ankete (CBS, u siječnju ove godine) čak 63 posto Amerikanaca mimo stranačke linije želi čvršću politiku na granici s Meksikom te da će najizgledniji republikanski oponent biti Donald Trump koji će upravo migrantsku politiku učiniti okosnicom svoje kampanje, Joe Biden u utorak je putem Agencije za graničnu kontrolu objavio novo izvješće koje tvrdi da se drastično smanjio broj prelazaka granice.

"Postotak ilegalnih prelazaka granice u siječnju 2024. iznosio je čak 50 posto manje nego prethodni mjesec. Rezultat je to sezonskih kretanja, ali i snažnijeg odgovora pogranične policije", stoji u tom izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:59