POVIJESNI TRENUTAK

Prvi parlamentarni i predsjednički izbori u Palestini nakon više od desetljeća

Zadnji parlamentarni izbori 2006. rezultirali su iznenađujućom pobjedom Hamasa, čime se još više produbio jaz između dviju strana
Ilustracija
 Ozan Kose/AFP

Palestinska uprava objavila je u petak da će održati prve parlamentarne i predsjedničke izbore nakon više od desetljeća, u posljednjem u nizu pokušaja da se okončaju trvenja između pokreta Fatah predsjednika Mahmuda Abasa i islamističkog pokreta Hamas.

Zadnji parlamentarni izbori 2006. rezultirali su iznenađujućom pobjedom Hamasa, čime se još više produbio politički jaz između dviju strana, a nakon čega je Hamas 2007. zauzeo Pojas Gaze. Hamas godinama odugovlači sa sazivanjem novih izbora.

Palestinska uprava, koja raspolaže ograničenom vlašću na okupiranoj Zapadnoj obali, održat će parlamentarne izbore 22. svibnja, a predsjedničke 31. lipnja, objavio je Abasov ured.

"Predsjednik je dao naputke izbornom odboru i svim državnim tijelima da pokrenu demokratski izborni proces u svim gradovima i domovini", piše u proglasu Abasov ured aludirajući na Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jeruzalem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:04