SASTANAK S PALESTINSKIM ČELNICIMA

PRVI POSJET OBAME IZRAELU POČEO S PROBLEMIMA S PRIJEVOZOM U Zvijer vrijednu 1,5 milijuna vozač natočio pogrešno gorivo

Posjet američkog predsjednika Baracka Obame Izraelu počeo je neslavno - limuzina se pokvarila na putu po njega na aerodrom kraj Tel Aviva. Posrijedi je automobil nazvan Zvijer, najveći iz voznog parka predsjednika najveće svjetske sile, za koji se procjenjuje da košta 1,5 milijuna dolara.

Ceremonijalno stablo

Razlog kvara je kriva vrsta goriva - vozač je, naime, natočio benzin umjesto dizela. Blindirani se automobil nakon krivog “napajanja” nije mogao pomaknuti, a kako javlja dnevnik Maariv, zamjensko vozilo je dovezeno iz susjednog Jordana. Organizacija se brzo snašla jer je, kažu, spremna za slične situacije.

Prva stanica tijekom Obamina posjeta nakon zračne luke bila je Peresova kuća, a kad je ceremonijalno zasadio stablo i dao nekoliko unaprijed pripremljenih izjava, Obama se odvezao u drugoj blindiranoj limuzini koja je isti model. Posrijedi je blindirani Cadillac dug 5,4 metra, koji ima vojni oklop debeo najmanje 12 centimetara, od kombinacije čelika, titanija, aluminija i keramike. U njemu su spremne i boce s krvlju, zlu ne trebalo.

Uz goruća i standardna politička pitanja, pažnju je privlačila i Obamina pratnja u kojoj je čak 600 osoba, a zauzeli su oko 200 soba u hotelu Kralj David.

- Lijepo te je vidjeti, brate, i maknuti se malo od Kongresa - prišapnuo je u neformalnom dijelu Obama Peresu, a sve su čule novinarske ekipe.

Dok je trajao službeni dio s crvenim tepihom na aerodromu, američki se predsjednik duhovito našalio na Netanyahuov račun. Kad je pitao kuda treba ići, jedan od organizatora mu je objasnio da se samo treba držati “crvene linije”.

- OK, uvijek neke crvene linije - uzvratio je Obama, pokazujući glavom prema izraelskom premijeru.

Sastanak s Abbasom

Naime, kad Netanyahu govori o iranskom nuklearnom programu, kojemu se Izrael žestoko protivi, i prijeti čak vojnom reakcijom, upotrebljava izjave poput “prelaska crvene linije” u razvoju nuklearne tehnologije koju “Jeruzalem neće dopustiti”. Izraelska vlada strahuje da će njezin najveći i najmoćniji neprijatelj doći u posjed nuklearnog oružja.

Obama se jučer susreo i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:11