U BLIZINI UKRAJINE

Prvi put nakon Dana D, elitna američka jedinica opet je u Europi: Zovu ih i ‘vrhom koplja‘, a oni ne kriju zašto su došli

Riječ je o najmoćnijoj i taktički najmobilnijoj diviziji američke vojne sile

Borci američke 101st Airborne

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Dok je ruski ministar obrane Sergej Šojgu ovih dana nazivao svoje zapadne kolege i širio laži kako se Ukrajina sprema na Ruse baciti prljavu (radioaktivnu) bombu, jedna od najelitnijih postrojbi američke vojske vježbala je punom snagom za rat na samoj ukrajinskoj granici, piše Slobodna Dalmacija.

U Europu su iznova stigli nakon gotovo punih 80 godina, objavile su vijesti američkoga CBS-a. Riječ je o legendarnoj 101. zračno-desantnoj diviziji, Screaming Eaglesima, udarnoj jedinici iz prvog vala operacije Overlord u Normandiji. Njihov je amblem s prepoznatljivom orlovom glavom na svojoj nadlaktici u filmu Stevena Spielberga nosio i vojnik James Francis Ryan.

‘Vrišteće orlove‘ u Washingtonu odavno zovu ‘vrhom koplja‘ američke vojne sile. Riječ je o najmoćnijoj i taktički najmobilnijoj njihovoj diviziji. Snage lakog pješaštva “Screaming Eaglesa” obučene su stići na bilo koje bojno polje u roku od nekoliko sati i biti spremne za borbu. Vijest da je upravo 101. prvi put nakon Drugog svjetskog rata, i krvavih borbi u Normandiji, Nizozemskoj, Ardenima i Njemačkoj, iznova sletjela u Europu u jeku rastućih neprijateljstava između Rusije i NATO-a odjeknula je puno jače od Putinovih prijetnji nuklearnim napadima.

image

Borci američke 101st Airborne

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Škrti američki vojni izvori izvijestili su kako su ‘Vrišteći Orlovi‘ - njih čak oko 4700 pristiglih iz baze u Fort Campbellu, Kentucky - odnedavno stacionirani u Rumunjskoj kako bi ojačali istočno krilo NATO-a. Zapovjednici su im izjavili kako su potpuno spremni prijeći granicu s Ukrajinom ako se borbe intenziviraju ili ako zemlja NATO-a bude napadnuta. Zamjenik zapovjednika divizije brigadni general John Lubas i pukovnik Edwin Matthaidess obletjeli su vojnim helikopterom Black Hawk sam rub teritorija NATO-a koji je udaljen tek oko tri milje od rumunjske granice s Ukrajinom.

Dok Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin nedaleko od ukrajinskog sjevera opet raspoređuju oko 9000 vojnika, 170 borbenih tenkova i oko 200 transportera, poručujući time da borba za Kijev još nije gotova, okupljanje američkih elitnih snaga na južnom kraju Ukrajine govori da će ovaj ‘šah‘ Washingtona i Kremlja u nastavku biti komplicirana i prilično ravnopravna partija. Prisustvo američke vojne elite značajno je i u kontekstu napredovanja ukrajinskih trupa u anektiranoj regiji oko Hersona i ruskoga masovnog povlačenja. Oni prisustvom snažno utječu i na ruska nastojanja da zauzmu ukrajinske lučke gradove Mikolajiv i Odesu: Rumunjska u kojoj je smještena 101. zračno-desantna divizija, vrlo blizu je Hersona i lučkih gradova koje Kijev štiti.

Borbeno geslo ‘Vrištećih orlova‘ je ‘Sastanak sa Sudbinom‘ (Rendezvous With Destiny). U ratovima su ih izginule tisuće. U sklopu savezničkog desanta na Normandiju izbačeni su padobranima na neprijateljski teritorij dan prije, u noći uoči ‘Dana D‘. U operaciji Market Garden tisuće su ih sletjele padobranima i jedrilicama u neprijateljsku pozadinu u Nizozemskoj kako bi saveznicima osigurali mostobran za daljnji prodor prema Njemačkoj. Borili su se i u Vijetnamu, Zaljevskom ratu, Afganistanu, Iraku, Siriji, Somaliji…

Neki od njihovih slavnijih pripadnika, osim filmskog Jamesa Francisa Ryana, bili su i legendarni gitarist Jimmy Hendrix (do uganuća gležnja prilikom padobranskog skoka), Joseph Beyrle, jedini Amerikanac koji se borio i u vojsci SAD-a i u Crvenoj Armiji te Colin Powell, bivši državni tajnik SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29