SUMMIT G20

Prvi put od početka rata susrest će se Putin i Zelenski? ‘Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smjestiti. Nije nam lako‘

Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smjestiti – jedan za gospodina Putina i jedan za gospodina Zelenskog, kažu organizatori

Zelenski i Putin

 AFP

Indonezijski otok Bali krenuo je s pripremama za summit G20, a na kojem bi mogli prisustvovati ukrajinski i ruski predsjednici.

Ako u studenom Volodimir Zelenski i Vladimir Putin nazoče okupljanju čelnika 20 najmoćnijih država svijeta, to će biti njihov prvi susret od početka rata.

Veleposlanik Indonezije u UAE Husin Bagis je u intervjuu za The National News, privatne dnevne novine na engleskom jeziku koje izlaze u Abu Dhabiju, rekao da su logističke pripreme za dolazak dvojice čelnika već u tijeku.

"Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smjestiti – jedan za gospodina Putina i jedan za gospodina Zelenskog", kaže Bagis, dodajući da žele izbjeći potencijalne napetosti stavljanjem dvojice predsjednika preblizu.

"Situacija nije laka zbog ukrajinsko-ruskog rata", dodao je.

Ni ukrajinsko ni rusko ministarstvo vanjskih poslova nisu potvrdili dolazak Zelenskog i Putina na Bali 15. i 16. studenog. Očekuje se da će multilateralni sastanak u studenom okupiti čelnike 20 najvećih svjetskih gospodarstava, kao i gostujuće nacije poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine.

"Ukrajina nije dio G20, ali ih ipak pozivamo, kao što pozivamo UAE zbog našeg posebnog odnosa s tom zemljom", rekao je Bagis, "Želimo G20 učiniti platformom za mir, a ne sukob".

Indonezijski predsjednik Joko Widodo već je ranije pokušavao kao posrednik potaknuti obje strane da pristanu na prekid vatre i ponovno otvore kanale za izvoz žitarica kako bi se osigurala sigurnost hrane.

Kremlj je u lipnju potvrdio da će Putin prisustvovati summitu, iako je glasnogovornik Dmitrij Peskov u petak rekao da format Putinova sudjelovanja "još uvijek nije definiran". Kijev je u kolovozu izjavio da Zelenski "vjeruje da bi trebao biti na teritoriju Ukrajine", ali da će "razmisliti o putovanju" ako Putin osobno prisustvuje. Njegov tajnik za medije Sergej Nikiforov danas je u komentaru za ukrajinske medije demantirao informaciju da je Zelenski odlučio sudjelovati na summitu čelnika zemalja iz skupine G20.

Zapadne zemlje osudile su dolazak predsjednika Putina na summit.

"Rusija nema moralno pravo sudjelovati na G20 dok traje njena agresija na Ukrajinu", upozorilo je još u kolovozu britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki predsjednik Joe Biden prvo je rekao kako indonezijski predsjednik Joko Widodo ne bi trebao pozvati Putina na summit na Baliju, ali je kasnije ublažio svoj stav.

Na pitanje hoće li se sastati s ruskim predsjednikom Putinom tijekom G20 sastanka, Biden je prošli tjedan odgovorio: "To tek treba vidjeti". State Department je ubrzo nakon toga objavio priopćenje u kojem kaže kako "prema mišljenju cijele vlade, ne možemo nastaviti kao dosad kada je riječ o odnosu s Rusijom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:10