NAKON DVIJE GODINE

Prvi put od početka rata u Ukrajini Volodimir Zelenski izgovorio je riječi od kojih strahuje cijeli Zapad

Podsjetimo, Republikanci u Kongresu mjesecima blokiraju desetke milijardi dolara vojne pomoći Kijevu

Volodimir Zelenski

 /Afp/ Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da će Kijev izgubiti rat protiv Rusije ako američki Kongres ne odobri vojnu pomoć u borbi protiv invazije Moskve, piše The Business Standard.

Prvi je to put da je Zelenski poraz spomenuo kao mogućnost od kojeg strahuje Zapad.

Republikanci u Kongresu mjesecima blokiraju desetke milijardi dolara vojne pomoćiA Kijevu.

"Potrebno je posebno reći Kongresu da će, ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina izgubiti rat", rekao je Zelenski tijekom video sastanka platforme za prikupljanje sredstava United24 koju je organizirao Kijev.

Zelenski je rekao da bi Ukrajini bilo "teško" da "ostane" (preživi) bez pomoći.

Rekao je da će "ako Ukrajina izgubi rat, druge države biti napadnute".

Ruska invazija na Ukrajinu traje više od dvije godine.

Kijev je u nedjelju priopćio da su u ruskom napadu na grad Guliaipole u južnoj regiji Zaporižja ubijene tri osobe.

"Dva muškarca i jedna žena poginuli su pod ruševinama vlastite privatne kuće koju je pogodila ruska granata", rekao je šef regije Ivan Fedorov na društvenim mrežama.

Dužnosnici su rekli da je još jedan civil, žena, ubijena u gradu Kupiansk, u sjeveroistočnoj regiji Harkiv koja je posljednjih mjeseci doživjela pojačane napade.

"Žena je umrla pod ruševinama u stanu na četvrtom katu višekatnice", objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve i dodala da je riječ o stambenoj zgradi.

Vlasti u glavnom gradu Harkivu rekle su da je Rusija izvela još jedan napad u nedjelju, ranivši pet civila, dan nakon smrtonosnog napada.

Rusija je u međuvremenu priopćila da je mlada žena ubijena u napadu ukrajinske bespilotne letjelice na pograničnu regiju Belgoroda.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je šrapnel pogodio automobil u kojem je bila šesteročlana obitelj u selu Šagarovka, nekih 35 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Nažalost, umrla je djevojka", rekao je Gladkov, ne precizirajući radi li se o maloljetnici. – Od zadobivenih rana umrla je na mjestu.

Gladkov je rekao da je njezin otac imao ranu na glavi i da je dvoje djece prebačeno u bolnicu, piše The Business Standard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:29