MAĐARSKI EMIGRANT

Prvi put u 100 godina i 76 godina nakon holokausta rabin postao savjetnik u vojsci Njemačke

Otac troje djece, Zsolt Balla koji je emigrirao iz Mađarske 2002. rekao je da je svjestan "povijesne odgovornosti"
Njemačka vojska
 Oleg Zabielin/Panthermedia/Profimedia

Vjerskim savjetnikom u njemačkoj vojsci imenovan je u ponedjeljak jedan rabin, prvi put u sto godina i 76 godina nakon završetka holokausta.

Rabin države Saske, Zsolt Balla, (42) službeno je imenovan u ponedjeljak, objavio je Bundeswehr na Twitteru.

Otac troje djece, Balla koji je emigrirao iz Mađarske 2002. rekao je da je svjestan "povijesne odgovornosti" služenju vojnicima židovske vjere.

On je rekao da želi da se oko 300 židovskih vojnika "osjeća uključenima" u oružane snage kao i u drugim zemljama, posebice Sjedinjenim Državama. "To nam je cilj", izjavio je na državnom radiju Bayerischer Rundfunk.

Balla, koji ostaje na sadašnjim dužnostima u Leipzigu, namjerava se boriti protiv antisemitizma i svih drugih oblika rasizma, s ciljem "osnivanja boljeg njemačkog društva".

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova, Josef Schuster, pozdravio je "vojsku u kojoj nema mjesta političkom ekstremizmu i netrpeljivosti".

To imenovanje je "jaki političkih znak protiv antisemitizma, ne samo u našim postrojbama, već u cijelom društvu", reagirao je povjerenik vlade za borbu protiv antisemitizma, Felix Klein.

Svećenici pružaju vjerske usluge za 94.000 vojnika kršćana.

Vjerski savjetnici nude savjete o etičkim pitanjima i vode vojnike tijekom obuke.

Nakon Prvog svjetskog rata više nije bilo židovskih vjerskih savjetnika.

U njemačkoj vojsci je posljednjih godina bilo nekoliko slučajeva vojnika, posebice u specijalnim snagama, simpatizera krajnje desnice i neonacista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2022 18:36