POTPISAN UGOVOR

Prvi put u 26 godina njemački ministar u posjetu Tajvanu, Kina komentirala da je riječ o ‘zlonamjernom‘ posjetu

Njemačka ministrica obrazovanja je potpisala sporazum o tehnološkoj suradnji s Tajvanom

Njemačka ministrica Bettina Stark-Watzinger i tajvanski kolega Wu Tsung-tsong

 Handout/Afp

Njemačka ministrica obrazovanja u utorak je potpisala sporazum o tehnološkoj suradnji s Tajvanom na početku prvog posjeta nekog njemačkog ministra toj otočnoj državi u 26 godina.

Bettina Stark-Watzinger potpisala je sporazum o znanosti i tehnologiji s Tajvanom tijekom prvog dana posjeta koji je naišao na oštre kritike Kine.

Peking Tajvan smatra svoji teritorijem te se protivi diplomatskim odnosima drugih država s Taipeijem.

Kina je pojačala vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na otočnu zemlju nakon niza posjeta dužnosnika iz SAD-a, Europe i drugih dijelova svijeta.

Na ceremoniji potpisivanja u Taipeiju Stark-Watzinger je rekla da je „veliko zadovoljstvo i čast“ biti prva njemačka ministrica koja je posjetila Tajvan u više od dva desetljeća.

image

Svečanost potpisivanja ugovora

Handout/Afp

„Ovaj sporazum će jačati suradnju na temelju demokratskih vrijednosti, transparentnosti, otvorenosti, reciprociteta i znanstvene slobode“, kazala je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se „snažno protivi“ tom „zlonamjernom“ posjetu.

Glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin rekao je da Kina poziva Njemačku da „odmah“ prekine „interakciju sa separatističkim snagama u Tajvanu, da im smjesta prestane slati pogrešan signal i da odmah prestane koristiti tajvansko pitanje za miješanje u unutarnje poslove Kine".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna ponovno potvrdilo svoju predanost politici "jedne Kine", pod kojim ima formalne bilateralne veze s Pekingom, ali također održava "bliske i dobre veze s Tajvanom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:49