COVID-19 KAO IZGOVOR

PRVI PUT U HONG KONGU ZABRANJENO BDJENJE ZA TIANANMEN Policija tvrdi: 'To bi bila velika prijetnja životu i zdravlju ljudi'

Trg Tiananmen
 AFP

Bdjenje koje se svake godine održava u Hong Kongu u spomen na gušenje prosvjeda na Tiananmenu, prvi put nakon 30 godina nije odobreno, a policija se poziva na opasnost zbog koronavirusa, u vrijeme dok u toj bivšoj britanskoj koloniji vlada napetost.

Svake godine na otok dolazi velik broj ljudi kako bi bdjenjem odali počast žrtvama krvave intervencije kineske vojske 4. lipnja 1989. na tom trgu u središtu Pekinga.

To je jedino mjesto u Kini na kojemu se obilježava taj događaj, što svjedoči o posebnim pravima koja uživa Hong Kong zahvaljujući načelu "jedna zemlja, dva sustava" koje je prethodilo njegovu vraćanju pod kinesku kontrolu 1997.

Već lani, povodom 30. obljetnice, bdjenje se održalo u politički napetim prilikama jer je vlada sklona Pekingu htjela nametnuti sporni tekst koji bi omogućio izručivanja Kini.

Tjedan dana poslije, počela je velika politička kriza koju su pratili prosvjedi koji su trajali sedam mjeseci i gotovo svakodnevne akcije na tom poluautonomnom području.

No u pismu s nadnevkom od ponedjeljka, koje je agencija France Presse dobila na uvid, hongkonška policija navodi da neće odobriti organiziranje bdjenja u četvrtak jer bi to bila "velika prijetnja životu i zdravlju ljudi".

Premda je povezan s Kinom, Hong Kong je uspio zaustaviti epidemiju virusa COVID-19 kojim se zarazilo tek tisuću, a umrlo je četvero ljudi. Barovi, restorani, kina i druga javna mjesta ponovno rade unatrag nekoliko tjedana.

Iako dva tjedna nije bio zabilježen nijedan slučaj lokalne zaraze, grad je izvijestio o pet slučajeva u posljednja dva dana.

Organizatori bdjenja ipak optužuju izvršnu vlast koja je bliska Pekingu da pod izlikom virusa želi spriječiti održavanje događaja koji ljuti središnju vlast.

- Ne razumijem zašto vlada zabranjuje političke skupove, a dopušta rad škola i drugih mjesta kao što su klubovi i kupališta - rekao je novinarima Lee Cheuk-yan, predsjednik Saveza za potporu domoljubnim demokratskim pokretima u Kini, organizator bdjenja od 1990.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:21