IZDAVAČI OBJAVILI

Prvi put u povijesti: Zbog supruga Kamale Harris pojam ‘drugi gospodin‘ ušao u Websterov rječnik

Odvjetnik Emhoff prvi je drugi gospodin u povijesti Sjedinjenih Država. Ujedno je i prvi židovski supružnik u Bijeloj kući.
Doug Emhoff i Kamala Harris
 Rob Carr/Getty Images/Profimedia

Rječnik Merriam Webster dodao je pojam "drugi gospodin" u svoja izdanja kako bi opisao ulogu supruga američke potpredsjednice Kamale Harris, Douga Emhoffa.

Definicija novog pojma glasi - "suprug ili muški partner potpredsjednice ili druge u zapovjednom lancu zemlje".

Odvjetnik Emhoff prvi je drugi gospodin u povijesti Sjedinjenih Država. Ujedno je i prvi židovski supružnik u Bijeloj kući.

"Možda sam prvi, ali neću biti zadnji", napisao je Emhoff na Twitteru nakon što mu je dodijeljen račun @SecondGentleman.

Merriam Webster napominje da je pojam ušao u upotrebu sredinom sedamdesetih godina nakon što je izabrana prva guvernerka neke američke savezne države.

"Premda pojam nije nov, dosad nije bilo dovoljno uobičajen da bi ispunio kriterije za uvrštenje u rječnik", objavila je izdavačka kuća. Emhoff je nakon inauguracije Joea Bidena za predsjednika rekao da mu je "čast što je prvi supružnik" u Bijeloj kući.

"No uvijek ću pamtiti generacije žena koje su bile u ovoj ulozi prije mene, često bez zasluženog priznanja. Na njihovom ću nasljeđu graditi svoju ulogu drugog gospodina".

Američka potpredsjednica Kamala Harris i Emhoff u braku su od 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 14:53