KINESKI PREDSJEDNIK

Prvi puta nakon dvije i pol godine napustio Kinu: Xi Jinping stigao u Kazahstan, susrest će se s Putinom

Xi zbog pandemije covida-19 nije putovao u inozemstvo od siječnja 2022. godine

 Xi Jinping u posjetu Kazahstanu

 Handout/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je stigao u Kazahstan, što je njegovo prvo međunarodno putovanje u više od dvije i pol godine.

Nakon razgovora s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevim u prijestolnici Nur-Sultanu, Xi putuje u Uzbekistan gdje će u četvrtak i petak u Samarkandu sudjelovati na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Na marginama tog susreta planira se i sastanak kineskog čelnika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Xi zbog pandemije covida-19 nije putovao u inozemstvo od siječnja 2022. godine.

Ruski dužnosnici tvrde da će se na sastanku u Samarkandu detaljno razgovarati i o sukobu u Ukrajini. Bit će to prvi susret uživo dvojice čelnika od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Kina je djelomično stala na stranu Putina u tom ratu, optuživši SAD i NATO da su ga uzrokovali. Tijekom posjeta Moskvi prošli tjedan čelnik kineskog parlamenta Li Zhanshu izrazio je kinesku podršku Rusiji.

„Vidimo da SAD i NATO saveznici šire svoju prisutnost u blizini ruskih granica, ozbiljno prijeteći nacionalnoj sigurnosti i životima ruskih građana“, rekao je Li, stoji u priopćenju ruske Dume.

„Po pitanju Ukrajine vidimo kako su stavili Rusiju u nemoguću situaciju. A u ovom slučaju Rusija je donijela važan izbor i čvrsto odgovorila“, dodao je Li.

Kineski mediji s druge strane u svom izvješću o Lijevu posjetu nisu uopće spomenuli Ukrajinu.

Na skup SCO-a stižu i turski predsjednik Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i indijski premijer Narendra Modi. Modi i Xi će se prvi put vidjeti uživo od smrtonosnih sukoba vojski dviju država na himalajskoj granici prije dvije godine.

Na ovogodišnjem susretu SCO-a želi se finalizirati iransko članstvo u tom euroazijskom političkom, trgovinskom i sigurnosnom bloku. Uz Kinu, Rusiju i Indiju njegove članice su Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran trenutno ima status promatrača, kao i Bjelorusija i Mongolija. Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska klasificirane su kao partnerske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:27