PRIZEMLJENJE AVIONA

Prvi rezultati istrage otkrili što se dogodilo s avionom iznad Denvera, Boeing povukao radikalan potez

Crna kutija i podaci o letu poslani su u laboratorij u Washingtonu na daljnju analizu
Krhotine Boeinga i zapaljeni motor
 Afp, Youtube/airlive

Kompanija Boeing pozvala je na globalno prizemljenje 128 njihovih aviona Boeing 777 koji koriste određeni tip motora Pratt&Whitney, dok se ne utvrde razlozi kvara na zrakoplovu čiji su dijelovi u subotu padali iznad Denvera. U međuvremenu je Japan objavio da obustavlja njihovu upotrebu, a United Airlines privremeno prizemljio 24 aviona.

"Boeing aktivno prati nedavne događaje vezane za let 328 United Airlines. Dok je istraga NTSB-a u tijeku, preporučili smo obustavu rada 69 aviona u upotrebi i 59 u skladišnom prostoru, a koji koriste motore Pratt&Whitney 4000-112 dok Federalna zrakoplovna uprava (FAA) ne odredi odgovarajući protokol inspekcije", stoji u priopćenju kompanije, "Boeing podržava odluku Japanskog ureda za civilno zrakoplovstvo i današnju akciju FAA-e za obustavom rada zrakoplova Boeing 777. Surađujemo s tim regulatorima tijekom poduzimanja akcije dok su avioni na zemlji i dok Pratt&Whitney provodi daljnje inspekcije".

image
Chet Strange/AFP

Japan je objavio da je naredio dvama zrakoplovnim prijevoznicima obustavu rada. Japan Airlines (JAL) prizemljio je 13, a All Nippon Airway (ANA) 19 zrakoplova Boeing 777. Japansko ministarstvo prometa danas je objavilo kako se 4. prosinca prošle godine zrakoplov JAL-a na letu iz Nahe u Tokio morao vratiti u zračnu luku zbog kvara u lijevom motoru. Taj zrakoplov iste je starosti kao i 26-godišnji zrakoplov United Airlinesa koji je u subotu morao prisilno sletjeti u zračnu luku Denver nakon kvara desnog motora.

image
Chet Strange/AFP

Takvi avioni koriste se i u Južnoj Koreji, ali glasnogovornica ministarstva prometa rekla je kako oni još uvijek nisu poduzeli nikakve radnje, prenosi Guardian. Korean Ail Lines ima 12 aviona Boeing 777 motora Pratt&Whitney 4000, od čega je polovica uskladištena.

Američki državni odbor za sigurnost prometa (NTSB) priopćio je kako je početna inspekcija zrakoplova, koji je morao prisilno sletjeti u subotu u Denveru, pokazala da su dvije lopatice ventilatora pukle. Crna kutija i podaci o letu poslani su u laboratorij u Washingtonu na daljnju analizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:43