SLABA IZLAZNOST

PRVI REZULTATI IZBORA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI Odluka o novom predsjedniku pada u drugom krugu u kojem će se sučeliti Pendarovski i Šiljanovska-Davkova

Izbori u Makedoniji
 REUTERS

Po prvim nepotpunim rezultatima predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji objavljenim u nedjelju navečer kandidat vlade Stevo Pendarovski je u blagoj prednosti pred kandidatkinjom desnice, no izgledno je da će zemlja morati održati i drugi krug izbora.

Izborno povjerenstvo Sjeverne Makedonije je, nakon prebrojavanja oko dvije trećine glasačkih listića, izvijestilo da je socijaldemokrat (SDSM) Pendarovski dobio 42,66 posto glasova, kandidatkinja konzervativne oporbe Gordana Šiljanovska-Davkova 41,35 posto, a predstavnik albanske manjine Blerim Reka 11,81 posto.

Ako niti jedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova drugi krug izbora će se održati 5. svibnja, što je i vjerojatan ishod.

Izlaznost birača je po podacima od 18 i 30 bila samo 39,71 posto. Na prethodnim izborima 2014. na birališta je izašlo 48,86 posto birača.

To su prvi izbori od stupanja o promjeni imena te zemlje po sporazumu s Grčkom, a prati ih 400 stranih promatrača i protekli su mirno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 14:20