PROŠAO PRVU FAZU

Prvi rezultati Mercka obećavaju! Jesmo li došli do prekretnice u borbi protiv covida?

Multinacionalni farmaceutski div razvio je antivirusni lijek koji je već prošao prvu fazu kliničkih ispitivanja
Luka Čičin Šain i sjedište Mercka
 Privatni Album, Profimedia

Dok su u početku pandemije farmaceutske kompanije uglavnom bile fokusirane na razvoj cjepiva, sada mnoge od njih pokušavaju razviti specifične lijekove protiv covida-19. Tako je multinacionalni farmaceutski div Merck & Co. u suradnji s biotehnološkom kompanijom Ridgeback Biotherapeutics razvio antivirusni lijek molnupiravir koji je već prošao prvu fazu kliničkih ispitivanja.

- Riječ je o lijeku koji je po svom djelovanju sličan remdesiviru koji se već koristi u liječenju covida-19, i koji blokira replikaciju virusnog genoma. Molnupiravir je, također, analog nukleotida, a virusnu replikaciju ometa tako da se ubacuje u lanac virusne mRNA kad se virus razmnaža čime nastaju nepotpuni lanci koji se ne mogu dalje razmnažati. Međutim, remdesivir se mora davati intravenski i stoga nije praktično davati ga osobama koje ne leže u bolnici. Stoga se remdesivir koristi kad je bolest već uznapredovala i tada nije naročito efikasan – pojasnio je virusni imunolog dr. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

- Za razliku od remdesivira, molnupiravir se prima kao tableta i može ga se početi davati i u ranijim fazama bolesti, što je korisno jer se time sprječava da se virus proširi po plućima, što budi nadu da bi njegov učinak mogao biti bolji. Molnupiravir se nalazi u kombiniranoj drugoj i trećoj fazi kliničkog istraživanja što znači da još nije odobren za upotrebu – dodao je Čičin-Šain.

Molnupiravir je antivirusni lijek širokog spektra što znači da može djelovati protiv velikog broja virusa. Njegov razvoj započeo je još 2013. godine na američkom Sveučilištu Emory, odnosno sveučilišnoj spin-off kompaniji Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE) koju je zatim kupio Ridgeback Biotherapeutics iz Miamija. Prvobitna ideja je bila testirati molnupiravir u kliničkim pokusima kao potencijalni lijek protiv gripe, no kada je buknula pandemija koronavirusa, plan je izmijenjen. Kako se prošlog proljeća molnupiravir pokazao učinkovit u liječenju laboratorijskih miševa zaraženih koronavirusom, kompanija Ridgeback Biotherapeutics se, u suradnji s farmaceutskim divom Merck&Co., preusmjerila na razvoj lijeka protiv covida-19.

Izvršni direktor Mercka Robert Davis nedavno je izjavio da se idućih tjedana očekuju preliminarni rezultati druge i treće faze kliničkih ispitivanja u koju je uključeno 1850 ispitanika. Budu li ti klinički pokusi uspješni, kompanija bi već krajem godine od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) zatražila dozvolu za hitnu uporabu. Lijek bi se uzimao pet do 10 dana nakon pojave simptoma covida-19 i to dva puta dnevno.

Uz molnupiravir, obećavajuće rezultate u kliničkim pokusima pokazuju još dva antivirusna lijeka: Pfizerov PF-07321332 i AT-527, koji su razvili Roche i Atea Pharmaceuticals. Oba lijeka, koji su također tablete, djeluju tako da blokiraju enzime SARS-Cov-2 neophodne za umnažanje virusa i širenje zaraze. Pfizer je 1. rujna pokrenuo kombinirano ispitivanje faze 2 i 3 svog lijeka, a dužnosnici kompanije Atea Pharmaceuticals rekli su da očekuju rezultate ispitivanja u fazi 2 i fazi 3 krajem ove godine.

- Oralni antivirusni lijekovi imaju potencijal ne samo skratiti trajanje covida-19, već imaju i potencijal ograničiti prijenos na ljude u vašem kućanstvu ako ste bolesni - rekao je za CNN Timothy Sheahan, virolog sa Sveučilišta Sjeverna Karolina.

Luka Čičin-Šain upozorava kako je glavni problem kod akutnih respiratornih infekcija, bilo da je riječ o covidu ili gripi, da se zaraza kod pacijenta razvija jako brzo.

- Mislim da razmišljanja idu u smjeru individulazirane terapije kako bi se lijekovi profilaktički davali starijima od 70 godina, pretilima, osobama koje pate od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti itd. čim im se dijagnosticira covid, a ne kada su već u jedinici intenzivnog liječenja. No, takvi lijekovi trebaju biti jednostavni u primjeni van bolnica ili ordinacija. Idealan bi bio lijek koga se može koristiti kao tabletu, slično antibioticima. Ova studija budi nadu da bi takav lijek, koji bi bio učinkovit kod koronavirusa, uskoro mogao dokazati svoju efikasnost i u kliničkim uvjetima – rekao je Čičin-Šain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:11