‘OTOPILI‘ ODNOSE

Prvi sastanak izraelskog i turskog čelnika nakon 14 godina, složili se oko ključnog područja suradnje

Lapid je zahvalio Erdoganu na razmjeni obavještajnih podataka između država

Yair Lapid

 Ronaldo Schemidt/Afp

Izraelski premijer Yair Lapid i turski predsjednik Tayyip Erdogan sastali su se u utorak na marginama Opće skupštine UN-a, što predstavlja prvi razgovor uživo između čelnika tih dviju država od 2008. godine, priopćio je ured izraelskog premijera.

Odnosi između Izraela i Turske, dviju zemalja saveznica SAD-a, dugo su bili na nezavidnoj razini zbog žestokih svađa oko palestinskog pitanja, no "otoplili" su posljednjih mjeseci, pri čemu se energetika pojavljuje kao ključno područje suradnje. Očekuje se da će dvije države uskoro razmijeniti nove veleposlanike, piše Reuters.

Osim što su razgovarali o energetici, Lapid je zahvalio Erdoganu na razmjeni obavještajnih podataka između država i istaknuo zahtjev Izraela za povratak četvero svojih državljana, od kojih su dvojica vojnika, nestalih u Pojasu Gaze od rata 2014., izvijestio je Lapidov ured.

Turska, koja je i članica NATO-a, podržava militantnu islamističku skupinu Hamas koja upravlja Gazom i koju velik dio Zapada označava kao terorističku skupinu. Taj je odnos često bio točka spora u nastojanjima da se obnove veze Turske i Izraela, podsjeća Reuters.

S druge strane, Ankara je bila ogorčena zbog napada na propalestinski humanitarni konvoj koji je 2010. pokušao probiti izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze, pri čemu su izraelski marinci ubili deset turskih aktivista.

Od tih nemilih događaja iz 2010. godine, početkom rujna ove godine jedan turski ratni brod je po prvi puta pristao u jednoj izraelskoj luci, onoj u Haifi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:13