PERPESKTIVA REGIJE

Prvi sastanak Pahora i Pirc Musar: ‘Fokus slovenske vanjske politike treba biti Zapadni Balkan‘

Pahor je obećao svoju pomoć novoj predsjednici i oko aktivnosti vezanih uz nestalno članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti UN

Nataša Pirc Musar

 Luka Dakskobler/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Luka Dakskobler/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia

U fokusu slovenske vanjske politike treba biti Zapadni Balkan, složili su se u utorak, na svom prvom sastanku po završetku nedjeljnih predsjedničkih izbora, slovenski predsjednik u odlasku Borut Pahor i novoizabrana predsjednica Nataša Pirc Musar.

Pahor i Pirc Musar istaknuli su da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu iznimno važni za cijelu Europu.

S tim u vezi, Pahor, koji završava u prosincu svoj drugi mandat, upoznat će detaljnije novu predsjednicu s Procesom Brdo-Brijuni, koji ima u središtu interesa perspektivu regije Zapadnog Balkana, naveli su sugovornici.

Pahor je obećao svoju pomoć novoj predsjednici i oko aktivnosti vezanih uz nestalno članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti UN, za što je Slovenija aplicirala, rečeno je nakon sastanka.

Novoizabrana predsjednica dužnost će preuzeti 23. prosinca.

Do tada će dužnost predsjednika u potpunosti obavljati Pahor, koji će još nekoliko puta boraviti u inozemstvu. Osim susreta s austrijskim predsjednikom u Sloveniji, Pahor će prilikom svog posljednjeg službenog dvodnevnog posjeta posjetiti Hrvatsku. Naposljetku, sastat će se i s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 22:48