‘RASKOŠNO I MIRNO‘

Prvi sastanak Putina i Bidena ‘licem u lice‘: ‘Bit će pet sati u vili, ali bez hrane‘

Neke od tema o kojima će razgovarati u srijedu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore
Joe Biden i Vladimir Putin / Ilustracija
 Yekaterina Shtukina/AFP

Postoje možda veliki problemi koje treba raspraviti, ali okruženje sastanka američkog i ruskog predsjednika u veličanstvenoj vili iz 18. stoljeća s pogledom na Ženevsko jezero bit će raskošno i mirno.

Prvi sastanak licem u lice u lice između Joea Bidena na predsjedničkoj funkciji i ruskog kolege Vladimira Putina mogao bi trajati četiri do pet sati ili više.

Neke od tema o kojima će razgovarati u srijedu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

Međutim, neće biti jela, a ruski i američki predsjednici održat će odvojene konferencije za novinare, znak zategnutih odnosa.

"Bez lomljenja kruha", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik dok je Biden letio u Ženevu na razgovore koji bi trebali započeti oko 13 sati u Villi La Grange, elegantnoj sivoj palači okruženoj parkom od 30 hektara.

Putin stiže prvi, a on i Biden će se najprije sastati sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom. Nakon toga će ruski i američki predsjednik razgovarati u knjižnici u kojoj se čuvaju stare knjige na kineskom, francuskom, perzijskom i turskom.

S Bidenom na sastanak dolazi državni tajnik Antony Blinken, a s Putinom šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Između tri i 3.5 tisuće policajaca raspoređeno je u inače mirnom švicarskom gradu.

Među tisućama knjiga u vili nalazi se i ona Charlesa Picteta de Rochemonta, diplomata koji je pripremio švicarsku Deklaraciju o trajnjoj neutralnosti - dodatni razlog za izbor Ženeve za mjesto održavanja samita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2021 17:20