VELIKI IGRAČI

PRVI SASTANAK PUTINA I TRUMPA U HRVATSKOM SUSJEDSTVU!? Ruski predsjednik oduševljen prijedlogom Boruta Pahora: 'Vidjet ćemo što kažu u Washingtonu...

Donald Trump, Bled u Sloveniji i Vladimir Putin
 Kevin Lamarque / Wikimedia Commons/ Alexander Zemlinjančenko / Reuters

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je doputovao u Moskvu gdje je s ruskim kolegom razgovarao o robnoj razmjeni i jačanju gospodarske suradnje, a prema slovenskim medijima cilj je posjeta privoljeti Vladimira Putina da pomogne okončati sukob na istoku Ukrajine.

Putin je prije sastanka izrazio žaljenje zbog zahladnjenja rusko-slovenskih gospodarskih odnosa zadnjih godina i uvjerenje da Pahorov posjet signalizira obrnut smjer. Susret s Putinom bit će usmjeren na robnu razmjenu, rekao je Pahor, ali i najavio da će spomenuti obnavljanje sukoba u Ukrajini.

Prema slovenskim medijima Pahor, koji je u Moskvu stigao iz Berlina gdje je boravio neslužbeno, no ipak ga je, mimo protokola, primila njemačka kancelarka Angela Merkel, nada se s Putinom razgovarati o Ukrajini.

Slovenski mediji tako tvrde da Pahor ima ambiciju, iako za to nema mandat Europske unije ili Njemačke, pokušati posredovati kod Putina da pomogne okončati nedavno obnovljene borbene aktivnosti na istoku Ukrajine.

Prije razgovora s Putinom Pahor je izjavio da će govoriti o sigurnosnom stanju u Ukrajini i odnosu između Europske unije i Rusije, javila je Slovenska televizija iz Moskve.

- Cilj mojega posjeta, politički govoreći, jest da pokušam sve što je u mojoj moći da uvjerim predsjednika Putina da pokaže gestu dobre volje - , kazao je Pahor za politico.eu prigodom boravka u Njemačkoj.

- U posjet idem kao prijatelj Moskve koju ću pozvati da pokaže mudrost i učini pravi potez u vezi s prekidom vatre u Ukrajini - citira Politico.

Alexander Zemlianichenko/Pool / REUTERS

Associated Press pak piše da je Slovenija ponudila Putinu da bude mjesto na kojem će se sastati s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, na čemu im je Putin zahvalio i rekao da to ovisi o Washingtonu.

Putin je također dodao da pozdravlja Trumpove izjave o potrebi obnove američko-ruskih odnosa, navodeći da Moskva čeka da se njegova administracija pripremi na dijalog.

U petak su predviđeni sastanci Pahora s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, a tri ministra u slovenskoj vladi, među njima i šef diplomacije Karl Erjavec, imaju sastanke s predstavnicima svojih resora.

U slovenskom izaslanstvu su i gospodarstvenici koji se nadaju sklapanju i potpisivanju novih ugovora u Rusiji, napose u energetici, navode slovenski mediji.

Rusija je deseti gospodarski partner i jedan od najjačih izvan EU-a, ali je zbog sankcija i pada vrijednosti ruskog rublja suradnja zadnjih nekoliko godina bila u padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 13:24