EPIDEMIJA

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U UREDIMA EUROPSKE UNIJE Zaražen muškarac koji se nedavno vratio iz Italije, a jedan slučaj zabilježen i u zgradi Vijeća EU-a

 
Ilustracija
 AFP

Službenik Europske obrambene agencije, koji je boravio u Italiji, zaražen je koronovirusom, potvrdila je u srijedu Europska komisija.

Glasnogovornica Komisije Dana Spinant potvrdila je tu informaciju, koja od jutra kruži društvenim mrežama. Riječ je o službeniku Europske obrambene agencije, čije je sjedište u Bruxellesu, ali se nalazi malo izvan europske četvrti.

Riječ je o visokom dužnosniku EDA-e koji je nakon povratka iz Italije sudjelovao na sastanku s otprilike 30 dužnosnika drugih EU institucija, koji je trajao oko četiri sata.

Simptome je počeo pokazivati u subotu 29. veljače. Član vojnog osoblja Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) koji je nazočio sastanku također je počeo pokazivati simptome. Testiran je na koronavirus, ali njegovi nalazi još uvijek nisu gotovi.

Europska obrambena agencija otkazala je sve sastanke u svojim uredima do 13. ožujka kao mjeru prevencije.

EU commissioner for Home Affairs Sweden's Ylva Johansson (R), gives a press conference flanked by President European Commission President Ursula von der Leyen (L),  held at the Emergency Response Coordination Centre in Brussels, on the EU response to COVID-19,  on March 2, 2020. - The European Union's disease control agency has increased its risk level for the novel coronavirus COVID-19 from moderate to high, EU Commission president Ursula von der Leyen said on March 2, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
AFP
Ursula von der Leyen i Ylva Johansson

Poslijepodne je potvrđen još jedan slučaj koronovirusa u zgradi Vijeća Europske unije, u kojoj se održavaju ministarski sastanci.

Prema riječima glasnogovornika Vijeća, riječ je o osobi za koju se pretpostavlja da je zaražena u Belgiji.

U srijedu popodne u toj se zgradi održava izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova zbog migrantske krize na tursko-grčkoj granici, a u petak se održava izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronovirusa.

Glasnogovornik Vijeća je rekao da se ne razmišlja o odgodi ili otkazivanju tih sastanaka.

Europski parlament je do sada jedina institucija koja je preventivno zatvorila svoja vrata za posjetitelje. Zbog toga je otkazano preko stotinu javnih događaja koji su se trebali održati u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

U Španjolskoj je danas potvrđen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a broj umrlih u Italiji je u samo jednom danu skočio za 27 osoba.

Španjolski bolesnik preminuo je 13. veljače, ali je autopsija pokazala da je bolovao od koronavirusa.

Italija od europskih zemalja je najteže pogođena širenjem virusa. Zaraženo je više od 2,500 osoba, a umrlih je 79.

Njemačka je izvijestila da je od jučer poslijepodne broj oboljelih od koronavirusa porastao za 44. Ukupno 240 osoba je u toj zemlji zaraženo virusom Covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41