POTVRDA IZ BEČA

Prvi slučaj majmunskih boginja zabilježen u Austriji: ‘Riječ je o muškarcu, primljen je u bolnicu‘

Svjetska zdravstvena organizacija održala je izvanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja

Majmunske boginje

 Cdc/Sciencephoto/Profimedia/Cdc/Sciencephoto/Profimedia

Austrija je zabilježila prvi slučaj majmunskih boginja, objavile su zdravstvene vlasti u Beču, a prenosi Reuters.

- Potvrđujemo da imamo prvi slučaj oboljelog od majmunskih boginja. Riječ je o muškom pacijentu koji je pozitivan na virus, a s obzirom na njegove simptome može se sa sigurnošću pretpostaviti da se radi o majmunskim boginjama. U nedjelju je prevezen u bolnicu, a imao je vrućicu i lezije.

Inače, BBC je tijekom vikenda pisao da je više od 80 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno u najmanje 12 zemalja, piše BBC u subotu.

Svjetska zdravstvena organizacija održala je izvanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Španjolska je u petak potvrdila 23 nova slučaja, uglavnom u madridskoj regiji gdje je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom zaraza. U Španjolskoj je zaraženo ukupno 30 osoba. Susjedni Portugal u petak je potvrdio devet novih zaraza, ukupno 23. Bolnica u Izraelu liječi muškarca u 30-ima koji pokazuje simptome te bolesti. Nedavno je stigao iz zapadne Europe.

WHO je upozorio da će se vjerojatno potvrditi još zaraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:03