NA SNAZI JE LOCKDOWN

Prvi smrtni slučaj od delta varijante na Novom Zelandu, smanjuje se broj novih slučajeva

Žena koja je umrla bila je u 90-ima i imala je kronične bolesti, napisali su zdravstveni dužnosnici
Jacinda Ardern
 Mark Mitchell/AFP

Novi Zeland prijavio je prvi smrtni slučaj zbog delta varijante koronavirusa i 20 dnevnih slučajeva zaraze, svi u Aucklandu, žarištu izbijanja zaraze.

Žena koja je umrla bila je u 90-ima i imala je kronične bolesti, napisali su zdravstveni dužnosnici u izjavi. To je prvi smrtni slučaj u zemlji povezan s koronavirusom od sredine veljače.

"Svaka smrt podsjetnik je na štetu koju covid-19 može nanijeti prodorom u zajednicu", istaknula je premijerka Jacinda Ardern u priopćenju.

"Naši stariji Novozelanđani s kroničnim bolestima daleko su najviše pod rizikom od virusa i to je jedan od razloga zašto su karantene tako važno sredstvo za zaustavljanje širenja virusa", naglasila je.

Čini se da je Novi Zeland prekinuo lanac prijenosa visoko zarazne delta varijante, budući da subotnje brojke nastavljanju trend smanjenja.

Oko 1,7 milijun ljudi u Aucklandu, najvećem australskom gradu, u strogom je 'lockdownu' 4. razine od sredine kolovoza. Ograničenja su ublažena u ostatku zemlje, no škole i uredi, kao i kafići, restorani i sva javna mjesta ostali su zatvoreni.

Većina Novozelanđana pozvana je da ne izlazi bez prijeke potrebe.

Broj aktivnih slučajeva trenutne epidemije stoji na 782, od kojih je 765 u Aucklandu, a 17 u Wellingtonu, glavnome gradu.

Novi Zeland, država od pet milijuna ljudi, prijavio je 3392 potvrđena slučaja covida-19 i 27 smrtnih ishoda povezanih s virusom od početka pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 20:54