UTRKA U NAORUŽANJU

Prvi su na popisu za rusku odmazdu u Europi: ‘Tražimo od Amerikanaca da nam daju nuklearno oružje!‘

Nakon što je Rusija najavila da je u susjednu zemlju poslala atomske bojeve glave, hitno se traži pomoć Sjedinjenih Država

Vladimir Putin i sustav Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je njegova zemlja spremna sudjelovati u NATO-ovom programu raspodjele nuklearnog oružja.

Konačna odluka o tome ovisi o američkim partnerima, ali Morawiecki je rekao da će Poljska djelovati u tom smjeru. "Ne želimo sjediti prekriženih ruku dok Putin eskalira sve vrste prijetnji", rekao je premijer. Poljska je dosad samo sudjelovala u konzultacijama u NATO-ovoj skupini za nuklearno planiranje, koja se sastaje u tajnosti.

SAD već više desetljeća ima nuklearno oružje u nekoliko europskih zemalja, a raspoređivanje je počelo nakon što je Sovjetski Savez došao u posjed atomske bombe pa je Europa postala prva linija obrane i od atomskog naoružanja. Prvo je američko nuklearno oružje smješteno u Ujedinjenoj Kraljevini 1954. godine, a danas se nalazi u bazama u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj. Nakon hladnog rata u Poljskoj je otkriveno nekoliko dotad tajnih lokacija na kojima je, vjeruje se, bilo uskladišteno sovjetsko nuklearno oružje.

Nije ovo prvi put da se Varšava otvoreno nudi kao lokacija razmještaja nuklearnog naoružanja, američkog. Predsjednik Andrzej Duda je u listopadu prošle godine rekao da je vlada sklona toj opciji. Bloomberg je tada podsjetio da su SAD i NATO izjavili da nemaju plan rasporediti nuklearno oružje u zemljama koje su se pridružile savezu nakon sloma komunizma prije više od tri desetljeća. Dužnosnik Bijele kuće rekao je da nisu bili upoznati s tim pitanjem.

Nema informacija

Situacija se bitno promijenila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da će rusko nuklearno oružje rasporediti u Bjelorusiji, a Poljska s Bjelorusijom dijeli 418 kilometara dugu granicu. Rusija neće obavijestiti Sjedinjene Države o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Bjelorusiji ni o testiranjima svoga nuklearnog torpeda Posejdon, rekao je u 23. lipnja zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

"Sjedinjene Države već desetljećima drže svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju brojnih europskih zemalja, nikad ne navodeći točne brojke", dodao je. Oružje kratkog dometa ne potpada pod uvjete sporazuma Novi START (Pregovori o smanjivanju strategijskoga naoružanja), posljednjega preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja. Putin je suspendirao sudjelovanje Rusije u njemu, premda su se obje strane obvezale da će nastaviti poštovati ograničenja sadržana u sporazumu.

image

Joe Biden i Andrzej Duda

Polish Pm Press Office/Upi/P/Polish Pm Press Office/upi/p

Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko izjavio je sredinom lipnja da njegova zemlja ima infrastrukturu i za rakete dugog dometa ako će to ikad biti potrebno. Potvrdio je da njegova zemlja ima nekoliko lokacija za nuklearno oružje još iz sovjetske ere te ih je obnovila pet ili šest.

Ruska odmazda

Javnost nije upoznata, ali se iz Moskve više puta sugeriralo da su platforme na moguće lansiranje nuklearnog oružja srednjeg dometa, dakle koje bi gađalo ciljeve u Europi, razmještene u ruskoj eksklavi Königsberg, kojoj su dali ime Kalinjingrad. Budući da je ulaskom Finske, a uskoro i Švedske u članstvo NATO-a, taj grad izgubio pomorsku i zračnu važnost jer je okružen članicama Saveza, nuklearno bi ga oružje učinilo strategijski važnim. Iako bi se u tom slučaju moglo očekivati da bi se našao pod udarom NATO-a na početku prvog vala u najstrašnijem scenariju, rata s Rusijom.

Poljska je glavna logistička točka dopreme naoružanja Ukrajini i zbog toga se nalazi prva na popisu moguće ruske odmazde. Kad je Sergej Karaganov, bliski suradnik Kremlja, u RT-u nedavno objavio da bi Rusija trebala iskoristiti dostupno nuklearno oružje, u kontekstu mogućeg cilja spomenuo je poljski grad Poznań. Ne samo zbog toga, nego zbog gorkog iskustva zemlje koju je Rusija okupirala nakon Drugog svjetskog rata, Varšava već dulje jača vojne snage ne želeći se dovesti u situaciji da ovisi samo o pomoći saveznika.

Poljska će nabaviti američki sustav za protuzračnu obranu Patriot u vrijednosti od 15 milijardi dolara, pokazuje sporazum koji je u srijedu objavio Pentagon. Agencija američkoga ministarstva obrane DSCA (Agencija za obrambenu suradnju) objavila je da prodaja uključuje do 48 lansera Patriot PAC-3, 644 rakete, kao i radare. Prema njoj, State Department je odobrio prodaju.

"Prodaja će poboljšati obrambene sposobnosti Poljske u proturaketnoj obrani i pridonijeti ciljevima Poljske da obnovi svoje kapacitete te poveća interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima", priopćila je Agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:56