NAJGORI

Prvi su po stopi smrtnosti u svijetu, ali neki su skeptični: ‘Da ostanem doma? Gdje su dokazi‘

Njihov guverner tek je prošloga petka uveo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima. Ruralna Amerika sada je prva crta bojišnice.
 Mandel Ngan

Kada je počela pandemija koronavirusa kružila je šala da socijalno distanciranje neće biti nikakav problem u Sjevernoj Dakoti. Naime, držanje razmaka od 2 metra u toj američkoj saveznoj državi karakterističnoj po širokim travnjacima ionako se činilo kao prebliski kontakt, piše Sky News.

Mnogima ipak nije bilo do šale u državi čiji se stanovnici ponose stoičkim mentalitetom.

Sjeverna Dakota, naime, prema podacima Udruge američkih znanstvenika, ima najvišu stopu smrtnosti od covida-19 ne samo u SAD-u nego i u svijetu.

Porast broja zaraženih zadnjih tjednana počinje opterećivati bolničke kapacitete, pogotovo u manjim mjestima poput Jametowna. Na odjelu Hitne regionalnog medicinskog centra dr. Steve Inglish kaže da njegova ekipa često mora brinuti o pacijentima koji su njihovi prijatelji ili susjedi.

- Moraju su se brinuti o ljudima koje poznaju i to je teško jer sve uzimate k srcu osobito kada ishod liječenja ne bude onakav kakav ste željeli. Teško ih je gledati u oči, u svom srcu vjerujete da ste učinili sve što je bilo u vašoj moći, ali svejedno je teško, izjavio je.

Medicinska sestra Rachel MacDonald nije zagrlila svog supruga ili sina više od stotinu dana, kako bi umanjila šanse da ih zarazi.

Stvar koja joj najviše mami suze na oči je da ne može utješiti prestrašene pacijente niti stiskom ruke.

Bolnica je aktivirala hitni plan prošloga tjedna kada im je ostao samo jedan krevet viška.

Lynne Tucker primljena je u bolnicu u petak na covid odjel u petak. Iako je oprezna od početka pandemije nikako ne može shvatiti kako se zarazila koronavirusom.

- Odolijevali smo jako dugo, poštivali smo sva pravila. Zastrašujuće je kako raste stopa smrtnosti. Prije nego što sam ja primljena u bolnicu preminuo je svećenik, izjavila je.

image
Mario Tama

Pandemija koju su dugo promatrali s velike udaljenosti promatrali sada teško pogađa njihove stanovnike, ali ipak ne sve.

Vlasnica dućana posteljine Trish Greenwood i stočar Bev Vollmer imaju drugačije mišljenje. Republikanski guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum proglasio je tek u petak obvezu nošenja maske u toj državi, iako se dugo opirao uvođenju te mjere

- Trebamo prestati živjeti u strahu i izaći iz podruma, smatra Trish.

- Nisam vidio dovoljno dokaza koji bi me uvjerili da bih trebao ostati doma, vrtjeti palčeve i plakati, izjavio je Bev.

U regionalnom medicinskom centru Jamestown pričaju drugačiju priču.

- Pitam se hoćemo li imati dovoljno kreveta, hoćemo li imati dovoljno medicinskih sestara da se brinu o pacijentima i hoće li dobro odraditi posao. Ima dana kada mislilo da ne činimo dovoljno, izjavila je sestra Rachel MacDonald.

Vozilo Hitne iz Jamestowna proljetos je moralo posegnuti do New Yorka kako bi pomoglo toj državi u borbi protiv pandemije. Sada je njihov zdravstvei sustav na koljenima. Ruralna Amerika sada je prva crta bojišnice.

Sjeverna Dakota, koja prema posljednjim podacima ima nešto više od 750.000 stanovnika, prešla je brojku od 700 umrlih od posljedica bolesti Covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:52