ZATVOREN ZA MEDIJE

Prvi susret nakon izbora: Obama pozvao Romneyja na ručak u Bijeloj kući

 AP Photo/Carolyn Kaster

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je svog bivšeg protivnika na predsjedničkim izborima 6. studenoga, republikanca Mitta Romneyja, na privatni ručak u Bijeloj kući u četvrtak, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik.

Ručak će se upriličiti u predsjednikovoj privatnoj blagovaonici, pokraj Ovalnog ureda i bit će zatvoren za medije, dodaje se u priopćenju glasnogovornika Jayja Carneyja. "Bit će to njihov prvi susret nakon pobjede na izborima" Baracka Obame, dodao je.

Nije se moglo doznati je li Obama uputio republikancu poziv kako bi pokazao da je među njima sve u redu nakon više mjeseci žestoke kampanje ili mu kani ponuditi neko mjesto u administraciji. Odmah na prvoj tiskovnoj konferenciji nakon pobjede na izborima Obama je najavio suradnju s Mittom Romneyjem.

"Postoje neki aspekti u karijeri guvernera Romneyja koji bi mogli biti jako korisni", rekao je Obama 14. studenog, dodavši da je Romney obavio "izniman posao" organizirajući Olimpijske igre u Salt Lake Cityju 2002.

No republikanac nakon poraza nije bio toliko pomirljiv. Na jednoj telefonskoj konferenciji optužio je predsjednika da je pobijedio zahvaljujući "darovima" koje je davao elektorima. A među onima koji su uživali posebnu naklonost predsjednika spomenuo je "Afroamerikance, Latinoamerikance i mlade".

S 332 glasa elektora predsjednik Obama je nadmoćno pobijedio republikanca Romneyja koji je osvojio tek 206 glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:58