VRAĆA SE U BIZNIS

Prvi Trumpov poslovni projekt otkako je napustio Bijelu kuću: Potpisao unosan ugovor sa Saudijcima

Na brežuljcima s pogledom na more, 20 minuta od glavnog grada Muscata, bit će podignuto 3500 luksuznih vila i dva hotela
 Alon Skuy/Afp

Pripremajući se za iduću predsjedničku utrku, bivši američki predsjednik Donald Trump ne zanemaruje svoje poslovne interese. Prošlog tjedna potpisao je ugovor sa saudijskom kompanijom Dar Al Arkan koja vodi nekretninski biznis u Omanu, susjednoj zaljevskoj zemlji. Kako je vlada Omana vlasnik zemljišta, to je otvorilo pitanja o potencijalnom sukobu interesa političara koji se želi vratiti u Bijelu kuću, piše New York Times. Naime, Oman ima "složene" odnose sa SAD-om oko pokušaja okončanja rata u Jemenu i drugih važnih pitanja američke vanjske politike u tom dijelu svijeta.

Ovo je prvi Trumpov poslovni projekt otkako je napustio Bijelu kuću. Potpisivanju ugovora u Trump Toweru u New Yorku prisustvovao je i njegov sin Eric Trump. Jedna od najvećih saudijskih nekretninskih tvrki pored glavnog grada Omana želi izgraditi hotel s Trumpovim brendom, vile i golf teren u sklopu 4 milijarde dolara vrijednog nekretninskog projekta. Tim se biznisom Trump bavio dok nije izabran za predsjednika: prodavao bi stranim kompanijama pravo da svoje komplekse nazivaju njegovim imenom.

Tako postoje tri Trump Towera u Indiji, jedan u Turskoj, a jedan na Filipinima, Trumpovo ime nose kompleksi u Indoneziji, Panami i Kanadi. Tijekom 2005. najavljeno je da će u izgradnju nebodera u Dubaiju biti uključena nekretninska kompanija Nakheel, pod kontrolom vlade Dubaija, no od projekta se na kraju odustalo. Osam mjeseci prije nego što je Trump ušao u predsjedničku utrku 2015., njegova kompanija objavila je da će odobriti korištenje Trumpova imena za hotel od 33 kata u Bakuu u Azerbajdžanu, u suradnji s tvrtkom u vlasništvu sina jednog azerbejdžanskog ministra. I od tog projekta na kraju se odustalo.

Bliske veze

Trumpova administracija, uključujući predsjednikovog zeta Jareda Kushnera, imala je bliske veze sa Saudijskom Arabijom. Kushner je također primio financijsku potporu od saudijske vlade, ulaganje od 2 milijarde dolara u njegovu novoosnovanu tvrtku Affinity Partners. Organizacija Trump bila je domaćin LIV Golf turnira u New Jerseyju i Floridi, profesionalnih golferskih natjecanja koje financira saudijska vlada. Saudijskim novcem plaćen je najam golf terena u kompleksima Trump National Doral u Miamiju i Trump National Golf Club Bedminster u New Jerseyju.

Dok je Trump bio predsjednik, hotel Trump International u Washingtonu često je ugošćavao strane delegacije koje su stizale zbog razgovora s Trumpom. U tom hotelu trošili su novac pripadnici vlada Malezije, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Kine, prema dokumentima koje je Trumpova bivša računovodstvena tvrtka predala Kongresu. Hotel je primio više od 3,75 milijuna dolara od stranih vlada od 2017. do 2020., procijenila je istraga Kongresa.

Trumpova kompanija tvrdi da je svu zaradu od tih gostiju uplatila Ministarstvu financija.

Sukob interesa

Novi ugovor o izgradnji kompleksa u Omanu povećava opasnost od pojave sukoba interesa, piše NYT, budući da Trump nastavlja s dvostrukom ulogom kandidata za Bijelu kuću i poslovnog čovjeka. Ovo je još jedan primjer kako Trump stiče osobnu financijsku korist u zamjenu za prošlu ili buduću političku moć, ističe Kathleen Clark, profesorica prava na Sveučilištu Washington u St. Louisu. Saudijska i omanska vlada možda vjeruju da će im ovaj ugovor koristiti ako Trump ponovno postane predsjednik, kaže ona.

Projekt Aida u Omanu trebao bi biti izgrađen na zemljištu koje kontrolira Omani Company for Development and Tourism, turistička agencija u vlasništvu vlade Omana. Na brežuljcima s pogledom na more, 20 minuta od glavnog grada Muscata, bit će podignuto 3500 luksuznih vila te dva hotela s ukupno 450 soba i golf terenom. Projekt je dio onoga što tamošnja vlada naziva Oman Vision 2040. kako bi pokušala diverzificirati ekonomiju izgradnjom novih hotela, golf terena i drugih turističkih atrakcija.

Odnosi između SAD-a i Omana nisu tijekom Trumpovog mandata bili ni približno tako dobri kao sa Saudijskom Arabijom, piše NYT. Oman je, recimo, odbio potpisati sporazum koji je normalizirao odnose između Izraela i više arapskih zemalja.

Ziad El Chaar, izvršni direktor Dar Al Arkan Globala, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, radio je u tvrtki Damac Properties, koja je u Dubaiju podigla Trump International Golf Club Dubai kao i zatvoreni resort Trump Estates u DAMAC Hillsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:24