IMAJU SVOJE CJEPIVO

Prvi u svijetu počeli su cijepiti djecu stariju od 2 godine: ‘Sada mi je lakše, bolje smo zaštićeni‘

Iako cijepljenje nije obavezno, roditelji i djeca na Kubi pune klinike, bolnice te školske punktove kako bi cijepili svoje dijete
Roxana Montano, 3 godine
 Adalberto Roque/Afp/Profimedia

Kuba je jedina država na svijetu koja je započela masovno cijepljenje djece starije od dvije godine cjepivo protiv koronavirusa.

Iako cijepljenje nije obavezno, roditelji i djeca od 6. rujna pune klinike, bolnice te školske punktove kako bi cijepili svoje dijete.

- Laknulo mi je. Puno ljudi još uvijek obolijeva od covida-19. Sada smo bolje zaštićeni, izjavila je Laura Tijeras samo nekoliko minuta nakon što je njezina četverogodišnja kći Anisol primila prvu dozu cjepiva Soberana, koji je proizveden na Kubi.

U jednom danu na poliklinici u Havani, gdje su pozvali CNN te druge medijske kuće, prvu dozu je primilo 230 djece u dobi između 3 i 5 godina.

Sa željom da se djeca osjećaju što ugodnije, liječnici i sestre nosili su uši Mikija Mausa, a doveli su i klauna koji je izvodio performans.

Baš poput odraslih, i djeca će morati primiti tri doze Soberane i tek tada će se smatrati u potpunosti cijepljenima. Dolaskom delta soja na Kubi, broj slučajeva zaraze među djecom je eksplodirao.

- Na Kubi u zadnjih nekoliko mjeseci bilježimo alarmantnu brojku novih zaraza u dječjoj populaciji, napisao je kubanski ministar zdravstva Jose Portal Miranda na vladinoj stranici Cubadebate u rujnu.

- Mnoga djeca koja su u ozbiljnom ili kritičnom starnju su novorođenčad, napisao je.

image
Adalberto Roque/Afp/Profimedia

Od početka pandemije na Kubi 117.500 maloljetnika bilo je pozitivno na covid-19, no vlada nije objavljivala podatke o umrlima od koronavirusa. Ministarstvo zdravstva tek je iznijelo podatke za desetero preminule djece od početka kolovoza.

Vrtoglavi rast zaraženih odgodio je otvaranje škola početkom rujna. Nastava se odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Mnogi roditelji na Kubi su se požalili da im djeca zbog takvog načina školovanja zaostaju u školu, te da ih nemaju kamo odvesti obzirom da su dječja igrlišta, kina i plaže zatvorene.

Početkom rujna je najavljeno cijepljenje djece u sklopu plana da se 90% stanovnika te otočne države cijepi do sredine studenoga kako bi se mogle otvoriti međunarodne granice. Vlasti ističu kako škola uživo neće krenuti prije studenoga.

- Potvrda o cijepljenju neće biti obavezna za pohađanje nastave, ali pozivamo kubanske obitelje da se odazovu pozivu. Imamo cjepivo koje je 100% kubansko, rekao je zamjenik ministra zdravstva Eugenio González Pérez.

Kubanska Agencija za lijekove dosad je dala odobrenje za uporabu tri cjepiva koje su razvili kubanski zansntvenici i tvrde da su iznimno učinkovita i sprečavaju razvoj ozbiljnih bolesti izazvanih koronavirusom.

Iako su bili kritizirani da je program razvoja cjepiva bio obavijen velom tajne, prošloga tjedna kubanski znanstvenici počeli su dijeliti informacije sa Svjetskom zdravstvenom ogranizacijom s ciljem odobrenja cjepiva.

Kubanska cjepiva koriste istu tehnologiju za razvoj cjepiva koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi, ali još nisu dobii odobrenje WHO-a.

Prvotno se očekivalo da će Kuba proizvesti dovoljne cjepiva za svih 11,2 milijuna stanovnika do rujna, ali kasnije su rekli da su morali smanjiti zadane ciljeve zbog američkih trgovačkih sankcija.

Kubanski liječnici preusmjerili su prioritet cjepljenja na najmlađu dobnu skupinu, iako su mnogi govorili da bi cjepiva trebala biti dostupnja za najstariju populaciju i zdravstveno ugrožene skupine.

- Puno je teže cijepiti djecu, ali predstavlja veće zadovoljstvo. Znate da će biti zaštićeni i da neće imati ozbiljnih komplikacija niti će umrijeti od covida, izjavio je dr. Auroly Otaño Orteaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:34