RAT U UKRAJINI

Prvi ukrajinski general: ‘Imamo inicijativu‘; Kijev: ‘Rusija je pretrpjela golemi udarac!‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu
General Valerij Zalužni
 East2west News/Willwest News// East2west News/willwest News /

Ključni događaji:

  • Prvi ukrajinski general: 'Imamo nicijativu'
  • Kijev: 'Rusije je pretrpjela golemi udarac u Saudijskoj Arabiji'
  • Sastanak o Ukrajini u Džedi završen obećanjem o nastavku razgovora
  • Snažne eksplozije kod ključnih mostova na Krimu
20:42

Jermak: 'Mirovni pregovori u Jeddahu su veliki udarac za Rusiju'

Ukrajina je poručila da mirovni pregovori u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji predstavljaju 'veliki udarac' za Rusiju.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je da su razgovori o ukrajinskom ratu u S. Arabiji tijekom vikenda zadali 'veliki udarac' Rusiji i da si se sudionici složili da će održati još jedan sastanak političkih savjetnika za približno šest tjedana.

Jermak je rekao na briefingu u Kijevu da u Jeddahu nisu razmatrane druge mirovne inicijative i da sve zemlje koje sudjeluju u razgovorima podržavaju neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

U razgovorima sudjeluje 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, SAD i mnoge europske države.

Rusija ne sudjeluje u razgovorima u Jeddahu.

20:19

Zalužni: 'Imamo inicijativu na bojištu'

Zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, poručio je kako ukrajinske snage imaju inicijativu na bojištu i kako korak po korak stvaraju uvjete za napredovanje. Također je dodao kako ukrajinska obrana odvraća pokušaje ruskih snaga da izvrše kontranapade na drugim dijelovima fronte.

15:10

Ukrajinci uhitili ženu koja je sudjelovala u planiranju ubojstva Volodimira Zelenskog

Tajna služba Ukrajine (SSU) uhitila je ženu za koju se sumnja da je sudjelovala u planiranju ruskog zračnog napada kojemu je cilj bio ubiti Volodimira Zelenskog.

"Primarno, žena je pokušala utvrditi vrijeme i popis lokacija privremenog itinerara šefa države uoči njegova posjeta južnoj regiji Mikolaiv", navodi se u priopćenju SSU-a. Navodno je snimila lokacije ukrajinskih objekata, uključujući sustave elektroničkog ratovanja i skladišta streljiva, prije nego što su je vlasti uhvatile dok je pokušavala proslijediti obavještajne podatke Rusiji.

Ako je osude, prijeti joj i do 12 godina zatvora.

Ukrajinske vlasti priopćile su kako je osumnjičena bila ruska doušnica koji živi u ukrajinskom gradu Očakiv, no nisu objavile je li ruska ili ukrajinska državljanka. Dodaju i kako je radila kao prodavačica u trgovini koja je vojnim postrojbama u regiji prodavala potrepštine.

Nije jasno kad se zavjera pripremala, ali Zelenski je Mikolaiv posljednji put posjetio 27. srpnja.

14:46

Moskva ponovno zahtijeva kapitulaciju Kijeva

Samo kapitulacija Kijeva okončat će rusku ofenzivu u Ukrajini, poručila je u ponedjeljak Moskva, nakon što je tijekom vikenda održan sastanak u Saudijskoj Arabiji koji nije donio napredak po pitanju okončanja rata u Ukrajini.

"Uvjereni smo da je doista globalno, trajno i pravedno rješenje moguće jedino ako režim u Kijevu zaustavi neprijateljstva i terorističke napade", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Novi teritorijalni realiteti trebaju biti priznati, treba se osigurati demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", dodala je.

Zaharova je naglasila kako Moskva traži potvrdu "originalnih temelja suvereniteta Ukrajine: njezin neutralan, nesvrstan i nenuklearan status".

Te zahtjeve, koje je Moskva već objavila u trenutku kad je u veljači 2022. pokrenula ofenzivu, Kijev je odbacio.

Zaharova je to rekla nakon što su se tijekom vikenda u saudijskoj Džedi održali razgovori četrdesetak izaslanstava o Ukrajini, na kojem su bile delegacije zapadnih zemalja, brzorastućih gospodarstava bliskih Moskvi, među kojima Kina i Indija, ali ne i Rusija. Dugi razgovori među delegacijama nisu doveli do napretka kad se radi o sukobu, a nije bilo ni završne izjave.

Iako je Zaharova u ponedjeljak rekla da Moskva "visoko cijeni posredovanje ... naših prijatelja iz zemalja juga", naglasila je kako je "mirno rješenje nemoguće" na temelju mirovne formule koju je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Niti jedna od njegovih 10 točaka nema za cilj pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rješenja krize, a sve su one besmisleni ultimatum Rusiji, čiji je cilj produžiti neprijateljstva", rekla je glasnogovornica ruske diplomacije.

Dvodnevni sastanak bio je dio diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju potporu, dopre i do zemalja "globalnog juga" koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, premda je pogodio globalno gospodarstvo.

Blizak i Moskvi i Washingtonu, Rijad nastoji ojačati svoj utjecaj na međunarodnoj sceni.

Sredinom svibnja Zelenski je iznenada posjetio Džedu tijekom samita Arapske lige, rekavši da je zahvalio prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu na "njegovoj potpori teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine".

08:48

ISW: Evo što bi moglo biti u pozadini napada na mostove

Tijekom vikenda Kijev je preuzeo odgovornost za napade na dva ključna mosta - jedan na Krimu koji je anektirala Rusija i jedan u blizini ukrajinskog lučkog grada Heničeska u regiji Herson.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da bi ovi ukrajinski napadi na ključne mostove mogli prouzročiti značajne logističke probleme.

Mostovi prolaze duž kritičnih ruskih kopnenih komunikacijskih linija, a zbog napada će ruska vojska morati preusmjeriti promet na duže rute.
ISW smatra kako su ovi ukrajinski napadi dio plana da unište ruske zalihe u područjima borbe i postave uvjete za "buduće protuofenzivne operacije".


Kijev je koristio sličnu taktiku u protuofenzivi u Hersonu prošle godine, što je dovelo do toga da su ukrajinske trupe oslobodile dijelove teritorija u studenom."Ovaj vojni bloger je primijetio da se ruska obrana na zapadnoj obali Hersonske oblasti slomila u roku od nekoliko dana nakon višemjesečnih ukrajinskih napada na rusku logistiku te je izrazi zabrinutost da bi se ta situacija mogla ponoviti.

08:27

Rusi: Uništili smo ukrajinski dron, napali su naš teritorij

Iznad ruske Kaluške oblasti uništen je dron, izvijestio je lokalni guverner.

Dron je oborio ruski sustav protuzračne obrane te nije pogođena nijedna zgrada, objavio je Vladislav Šapša na Telegramu.

Kaluška oblast na sjeveru graniči s Moskovskom regijom.

"Napadnije utjecao na ljude ili infrastrukturu", rekao je Šapša.

Ne zna se tko je lansirao dron, a iz Ukrajine se zasad nisu oglašavali.

Rijetkost je da Kijev javno preuzme odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije.

07:05

Snažne eksplozije kod ključnih mostova na Krimu

Eksplozije su pogodile ključne mostove koji povezuju okupirani Krim s dijelovima regije Herson pod kontrolom Rusije, kažu ruske vlasti, dok eskalira ukrajinsko ciljanje ruske infrastrukture i teritorija, prenosi CNN.

Eksplozije su se dogodile istog dana kada je gradonačelnik Moskve rekao da je oboren dron koji se približavao gradu, a ubrzo nakon toga Ukrajina je udarila na jedan od najvećih ruskih naftnih tankera i izvela napad na veliku pomorsku bazu.

Vladimir Saldo, vršitelj dužnosti čelnika regije Herson kojeg je imenovala Rusija, kaže da su sve rakete koje su u nedjelju pogodile dva mosta na Krimu bile rakete dugog dometa koje se lansiraju iz zraka i koje je Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo Ukrajini. Saldo je rekao da se na dva mosta odvijao civilni, a ne vojni promet. Puknuće na plinovodu koji prolazi uz most prekinulo je opskrbu za 20.000 stanovnika grada Heničesk u Hersonu.

“Ova vrsta lukavog raketnog napada ne može se oprostiti. To je poput ranjene životinje koja se vraća. Ovi udari nikako ne pridonose specijalnoj vojnoj operaciji koja je trenutno u tijeku... Odlučili su se osvetiti civilima i onima koji se sada kreću teritorijem regije Herson", dodao je Saldo i otkrio da nitko nije ozlijeđen te da će most uskoro ponovno biti otvoren za promet.

05:24

Sastanak o Ukrajini u Džedi završen obećanjem o nastavku razgovora

Visoki ukrajinski dužnosnik ranije u nedjelju je rekao da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o nastojanjima da se krene prema postizanju mirnog rješenja rata s Rusijom bili produktivni, no Moskva je sastanak nazvala neuspjelim pokušajem da se globalni jug prikloni Kijevu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjelovalo je u pregovorima u Džedi koji su trebali završiti bez pisane izjave.

Ukrajina i njezini saveznici pojasnili su kako su pregovori u Džedi pokušaj da se zajamči široka međunarodna potpora u pogledu ključnih načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

image

Sastanak u Saudijskoj Arabiji

-/Afp

Predsjednik Volodimir Zelenski je istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju spomenutih načela održi kasnije tijekom godine.

No i osamnaest mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu svi izgledi za izravnim mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve čine se dalekima, prenosi Reuters.

Ruski državni mediji u nedjelju su prenijeli izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao kako je sastanak "odraz nastojanja zapada da nastavi uzaludne, na propast osuđene napore" čiji je cilj mobilizirati globalni jug iza stajališta ukrajinskog vrha.

u nedjeljnom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da Ukrajina bilježi "značajne rezultate" od američkih i njemačkih sustava protuzračne obrane unatoč valovima ruskih zračnih napada za koje Kijev kaže da su im ciljevi civile i stambene zgrade.

Rusija je izvijestila da je srušila dron koji je išao prema Moskvi u trećem takvom napadu u tjedan dana, dok su dužnosnici s obje strane rekli da je Ukrajina pogodila dva mosta koji povezuju Krim s kopnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:51