EKOLOŠKA KATASTROFA

Prvi uspjeh u obuzdavanju mrlje velike kao pola Jadrana

Radnici kompanije koja je odgovorna za katastrofu postavili su kupolasti nastavak na odrezani cjevovod Deepwater Horizona, no zasad uspijevaju prikupiti samo barel nafte od 19.000, koliko dnevno curi u more
Suspended oil found floating in a huge sheen two and a half miles west southwest of the far west end of Dauphin Island, Ala. Wednesday June 2, 2010 as oil leaking from the Deepwater Horizon wellhead continues to spread in the Gulf of Mexico. The location was between Dauphin Island (Ala.) and Petit Bois Island (Miss.) (AP Photo/Press-Register, John David Mercer)
 John David Mercer

New Orleans - British Petroleum postigao je prvi uspjeh, iako djelomičan, u obuzdavanju najveće ekološke katastrofe u povijesti SAD-a. Robotizirane podmornice te naftne kompanije u četvrtak navečer su, naime, uspjele postaviti kupolasti nastavak na odrezani cjevovod Deepwater Horizona.

Oštećenu bušotinu time su spojili s tankerom koji bi, ako sve bude po planu, trebao crpiti većinu nafte koja i dalje curi u Meksički zaljev. BP-jevi su inženjeri nekoliko sati kasnije objavili kako kontejner trenutno usisava oko barel nafte dnevno - što je manje nego djelić od 12.000 do 19.000 barela koliko se procjenjuje da svaki dan istječe iz bušotine.

Stanje sve gore

U mjesec i pol dana otkako se nesreća dogodila u moru je završilo između 22 i 36 milijuna galona nafte. Mrlja pred američkom obalom narasla je na površinu polovice Jadrana. Stanje u najpogođenijoj saveznoj zemlji Louisiani svakim satom sve je gore.

Guste naftne naslage zagadile su preko 200 kilometara obale te savezne države, a slike koje iz nje stižu sve su dramatičnije.

Životinje se doslovce kupaju u masnom pokrivaču i na nekim fotografijama gotovo je nemoguće razabrati o kojoj se vrsti životinje radi.

Kritike Obami

Mrlja je nadomak obala Alabame, Mississippija i Floride. Američki predsjednik Barack Obama zbog svega toga je ponovno odgodio posjete Australiji i Indoneziji i treći put dolazi u Louisianu.

I dalje pod pritiskom javnosti, predbacuje mu se da nije dovoljno zainteresiran za katastrofu te da se ‘ne ljuti dovoljno’ na krivce.

- Volio bih da mogu provoditi više vremena vičući na ljude, no nisam zbog toga na svom položaju. Moj je posao da riješim problem - poručio je Obama kritičarima u izjavi za CNN dodajući da je bijesan zbog situacije. Znanstvenici pak upozoravaju da se najveća drama događa ispod površine.

- Javnost vidi samo mali dio ovog kaosa. Većina nafte je ispod površine i posljedice tih podvodnih mrlja osjećat će se godinama - istaknuo je Larry Schweiger iz Federacije za očuvanje prirode. Brojni stručnjaci su, naime, upozorili da bi podvodne mrlje mogle dovesti do stvaranja tzv. mrtvih zona bez kisika i izazvati poremećaje i ugibanje morskog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:35