BRUTALNO UMORSTVO

Prvi uspjeh velike kampanje Interpola: ‘Doznali smo tko je žena s tetovažom cvijeta. Njezina obitelj je slomljena...‘

Policija još uvijek traži tragove u 21 slučaju likvidiranih žena: ‘Sve su stradale u brutalnim okolnostima‘

Rita Roberts i tetovaža prema kojoj ju je identificirala obitelj

 /ScreenshotIinterpol

Britanka Rita Roberts identificirana je više od 30 godina nakon njezina ubojstva u Belgiji i to zahvaljujući pokretanju važne policijske kampanje. Identificirana je tako što je obitelj uočila i prepoznala njezinu tetovažu, pojasnio je Interpol, a prenosi BBC.

Posljednji kontakt koji je 31-godišnjakinja imala sa svojom obitelji bio je putem razglednice u svibnju daleke 1992. godine. Njezino je tijelo pronađeno idućeg mjeseca. "Iako je bilo teško pojmiti vijest, nevjerojatno smo zahvalni što smo otkrili što se dogodilo Riti", izjavila je njezina obitelj.

Rita Roberts je jedna od 22 ubijene žene koje je međunarodna organizacija kriminalističkih policija nastojala identificirati kroz kampanju pokrenutu ranije ove godine pod nazivom "Operacija Identificiraj me" (Identify Me). To je prvi put da je Interpol izašao u javnost s popisom tzv. ‘crnih tjeralica‘ tražeći informacije o neidentificiranim tijelima. Takve se obavijesti, naime, obično distribuiraju samo unutar Interpolove mreže policijskih snaga diljem svijeta.

Tijelo pronađeno u rijeci

Većina žrtava bila je u dobi između 15 i 30 godina. Potpuni popis - dostupan na Interpolovoj internetskoj stranici - uključuje detalje o ženama, fotografije mogućih predmeta za identifikaciju i, u nekim slučajevima, nove rekonstrukcije lica i informacije o slučajevima.

Rita Roberts otputovala je iz svog doma u Cardiffu u belgijski grad Antwerpen u veljači 1992. Njezino je tijelo pronađeno kako leži uz rešetku u rijeci četiri mjeseca kasnije, nakon što je ubijena.

Dužnosnik Interpola Stephen Kavanagh rekao je da ju je član obitelji identificirao nakon što je ugledao njezinu tetovažu - crni cvijet sa zelenim lišćem i natpisom "R‘Nick" - objavljenom u svibnju ove godine. "Član Ritine obitelji je (vidio) apel Identify Me preko BBC-ja i iznenada shvatio kako postoji mogućnost da je izgubljeni član njihove obitelji zapravo stradao", rekao je.

Nakon što je prepoznala tetovažu, obitelj se sastala s istražiteljima u Belgiji i službeno je identificirala. "Ovdje postoji grozna kontradikcija - ponosni smo na uspješnu suradnju sa zemljama članicama, ponosni smo što smo uspjeli identificirati tu jadnu ženu, Ritu, ali smo također shrvani zbog obitelji jer su izgubili voljenu osobu u brutalnim okolnostima", rekao je Kavanagh.

u ostalim slučajevima još se traže tragovi

Belgijske vlasti sada apeliraju na javnost da dojave sve informacije koje možda imaju o Riti Roberts ili okolnostima njezine smrti.

Otkako je u svibnju pokrenuta kampanja Identify Me, policija je, kako kažu, zaprimila oko 1250 dojava u vezi sa 22 žene čija su tijela otkrivena u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Informacije su uključivale moguća imena žrtava i potencijalne tragove o odjeći i nakitu koje su žene nosile. Kavanagh navodi da policija još uvijek traži tragove u preostalih 21 slučaju te se nadaju da je identifikacija Rite Roberts "samo početak".

Kampanju je pokrenula nizozemska policija, koja se trudila identificirati ženu čije je tijelo pronađeno u kanti za otpatke koja je plutala u rijeci na periferiji Amsterdama 1999. godine. Ostali slučajevi uključuju i tijelo žene pronađeno umotano u tepih i vezano konopcem u jedriličarskom klubu u Njemačkoj 2002. godine.

"Sve su stradale u brutalnim okolnostima", rekao je Kavanagh i zaključio kako sada imaju priliku identificirati sve nesretne žene i zatvoriti slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35