PRAVNA ZAVRZLAMA

PRVO GAY VJENČANJE U RUSIJI Izigrali rigorozni zakon jer je mladenka, službeno, još uvijek muškarac

Zagreb, 180611.Na Trgu zrtava fasizma poceo je "Zagreb Pride 2011". Tema ovogodisnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je "Nasih prvih deset", kojom se zeli zatvoriti prvo desetljece borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Povorka sa Trga zrtava fasizma krece prema centru grada a zavrsava u parku Zrinjevac gdje ce se odrzati prigodan program. Na slici: poljubac dviju djevojaka u parku Zrinjevac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

SANKT PETERBURG - Žena i transseksualka, obje u vjenčanici, službeno su se vjenčale u Sankt Peterburgu, što je organizacija za prava homoseksualnih i transseksualnih osoba nazvala prvim vjenčanjem "homoseksualnog para" u Rusiji, gdje je brak osoba istog spola zabranjen.

Vjenčanje je bilo moguće zato što je jedna osoba transseksualka koja upravo prolazi hormonski tretman kako bi postala žena, ali ima putovnicu u kojoj piše da je muškarac.

"Vjenčanje homoseksualnog para (...) moglo se dogoditi jer je jedna mladenka po putovnici muškarac. Dakle, službeno je to bilo vjenčanje muškarca i žene. No zapravo je riječ o dvjema ženama", objavila je nevladina organizacija Vihod (Izlaz) koja se bori za prava homoseksualaca.

"Ovo je prvi takav slučaj u Rusiji", dodaje organizacija.

Vjenčanje je proslavljeno u petak u Sankt Peterburgu, na sjeverozapadu Rusije koja je donijela zakon po kojemu se kažnjava promidžba homoseksualnog opredjeljenja među malodobnicima.

Zakon je na Zapadu potaknuo oštre kritike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 15:47