TRAŽI SE

Prvo je pobjegao iz Sjeverne Koreje, a onda i iz kineskog zatvora, pogledajte na snimci kako!

Zhu Xianjian ilegalno je ušao u Kinu 2013. godine, a kasnije je osuđen na 11 godina zatvora zbog ilegalnog prelaska granice i krađe
 Screenshot/Twitter

Kineske vlasti nude novčanu nagradu za pomoć pri hvatanju prebjega iz Sjeverne Koreje koji je u ponedjeljak pobjegao iz zatvora u gradu Jilinu na sjeveroistoku zemlje, piše CNN.

Zhu Xianjian ilegalno je ušao u Kinu 2013. godine, a tri godine kasnije je osuđen na 11 godina zatvora zbog ilegalnog prelaska granice i krađe. Sud je naložio da ga se nakon izlaska iz zatvora deportira u Sjevernu Koreju.

Zhu je iz zatvora pobjegao oko 18 sati, i to nakon što se popeo na spremište pored ulaznih vrata zatvora. Sjevernokorejac se dao u bijeg dok su drugi zatvorenici radili u dvorištu.

Informacija koja će policiji pomoći uhvatiti Zhua nagradit će se sa 15.600 američkih dolara, a ako se ispostavi da je informacija direktno dovela do njegovog uhićenja, nagrada će se povećati na 23.400 dolara.

Iznos nagrade pet je puta veći od godišnjih primanja žitelja Jilina i devet puta veći od primanja žitelja ruralnih područja istoimene provincije.

Snimka Zhuova bijega iz zatvora objavljena je na društvenim mrežama, a prenijele su je i brojni kineski državni mediji.

Na snimci se može vidjeti kako se Zhu penje na spremište, trči preko krova te pomoću nečega što nalikuje užetu oštećuje električnu ogradu oko zidina zatvora. Sjevernokorejac se potom popeo preko još jedne metalne ograde te zatim nestao iza visokih zidova.

Druga snimka koju su zabilježile sigurnosne kamere pokazuje Zhua dok se kotrlja po zemlji nakon što je skočio s visoke ograde. Na snimci se može vidjeti kako je neko vrijeme ležao prije nego što je ustao i pobjegao.

Policija je nakon Zhuovog bijega blokirala ulaze u obližnja sela te pretražila tamošnje kuće.

Vijest o Zhuovom bijegu ubrzo se proširila kineskom društvenom mrežom Weibo, gdje je snimka bijega pogledana više od 22 milijuna puta.

Prema sudskom spisu, Zhu je u Kinu iz Sjeverne Koreje ilegalno ušao 21. srpnja 2013. godine. Kako se navodi, u Kinu je ušao tako što je preplivao rijeku koja se nalazi između sjeveroistočnog dijela Sjeverne Koreje i kineske provincije Jilin.

Nakon što je ušao u Kinu, Zhu je došao u selo kod grada Tumena te provalio u nekoliko kuća kako bi se domogao novca, mobitela, tenisica i odjeće.

Zhua je u trećoj kući u koju je provalio vidjela starija gospođa, koju je Zhu zatim više puta ubo nožem. Starica je zadobila teške tjelesne ozljede, ali je preživjela.

Sjevernokorejac je uhićen nekoliko sati kasnije, kada se u namjeri da pobjegne ukrcao u taksi.

Zhuu je tijekom boravka u zatvoru kazna dva puta smanjenja, i to zbog, kako se navodi u spisu, "kajanja, discipline, sudjelovanja u ideološkoj i kulturnoj edukaciji te radu".

Trebao je iz zatvora izaći u kolovozu 2023.

Prema tvrdnjama organizacije Human Rights Watch, međunarodne nevladine organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava, prebjezima koje druge države vrate u Sjevernu Koreju prijete mučenje i seksualno zlostavljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 09:27