‘MA KAKAV RAT...‘

Prvo je uvrijedio sve stanovnike Kijeva, a onda je dan kasnije otišao u Ukrajinu i potpuno promijenio priču!

Slovački premijer je, nakon tvrdnje da nema rata u Kijevu koji je upravo bio raketiran, obećao podršku na svom prvom putovanju u Ukrajinu

Robert Fico

 John Macdougall/Afp

Kremlju i njegovom gospodaru Vladimiru Putinu naklonjeni slovački premijer Robert Fico izveo je neočekivani zaokret od 180 stupnjeva u odnosu prema Ukrajini, obećavši Kijevu potporu prilikom svog prvog putovanja u tu ratom razorenu zemlju i to samo nekoliko dana nakon što je doveo u pitanje ukrajinski suverenitet i davao problematične, pa i degutantne izjave.

Fico, koji je (ponovno, po četvrti put) preuzeo dužnost slovačkog premijera u listopadu nakon predizborne kampanje u kojoj se zalagao za ukidanje vojne pomoći Kijevu i protivljenja daljnjim sankcijama protiv Rusije, u srijedu se sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu, u blizini slovačke granice.

image

Robert Fico i Denis Šmihal

Handout/Afp

Fico je ustvrdio kako postoje samo "manje" političke razlike između Bratislave i Kijeva, koje su k tome dio "političkog života". "Stvarno vam želimo pomoći, stvarno vam želimo pomoći", poručio je Fico.

Šmihal je, pak, odgovorio da je spreman razvijati "pragmatične i vrlo pouzdane odnose" između dviju zemalja. Ukrajinski premijer je kasnije u izjavi rekao kako se Fico obvezao da neće sprječavati slovačke privatne tvrtke u isporuci oružja Ukrajini i da će pomoći u izgradnji njezine obrane. Bratislava će, po tome, također podržati kandidaturu Kijeva za članstvo u Europskoj uniji i financiranju, rekao je Šmihal, prenosi Financial Times. U zajedničkoj deklaraciji potpisanoj na susretu Bratislava je najavila i da će povećati tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Šmihal je nakon sastanka objavio da će slovačka vlada čak podržati inicijativu EU-a za slanje 50 milijardi eura pomoći Ukrajini tijekom četiri godine, prenio je ruski neovisni portal Meduza. Fico je ranije izrazio podršku stajalištu Mađarske, koja se usprotivila tom prijedlogu i rekao da za sukob nema vojnog rješenja.

Provocirao pa otišao i korak dalje

Ficova obećanja dana prilikom posjeta Ukrajini u oštroj su suprotnosti s provokativnim komentarima i primjedbama koje je ‘sipao‘ posljednjih dana, koji su natjerali vlasti u Kijevu da zatraže njihovo povlačenje, a analitičare da posumnjaju da će se ovaj susret uopće održati.

image

Robert Fico i Denis Šmihal

Afp

Fico je tijekom vikenda doveo u pitanje suverenitet Ukrajine, tvrdeći da je ona pod "apsolutnim utjecajem Sjedinjenih Država". Također, pozvao je Kijev da ustupi dio teritorija Rusiji kako bi se rat okončao te je rekao da će se Slovačka usprotiviti ulasku Ukrajine u NATO jer bi takav potez mogao izazvati treći svjetski rat.

U utorak je otišao još korak dalje, sugerirajući da u Kijevu uopće nema rata. Na novinarsko pitanje zašto putuje samo u Užgorod te ne bi li bilo prikladno da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat s Rusijom, Fico je odgovorio: "Postoji sukob koji je lokaliziran... Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život", rekao je Fico istoga dana kada su Kijev i Harkiv - kao i neki drugi ukrajinski gradovi - bili izloženi jednom od jačih ruskih raketnih napada na civilni ciljeve u kojem je, prema ukrajinskim tvrdnjama, poginulo 18 osoba, a deseci ljudi, uključujući djecu, su ranjeni.

Američko veleposlanstvo u Slovačkoj osudilo je slovačkog premijera zbog njegovih nedavnih protuukrajinskih izjava, prenijela je Ukrainska Pravda.

"Postojala je velika razlika između Ficove retorike unutar i izvan zemlje", rekao je Pavol Demeš, bivši slovački ministar vanjskih poslova. "Mislim da je Ukrajina vrlo vješto radila na tome da ne eskalira ovakva vrsta napetosti, ali broj zloćudnih izjava koje je nedavno dao Fico bio je zapanjujuć za mnoge od nas koji smo radili u vanjskoj politici jer je narušio imidž naše zemlje prije važnog posjeta", dodao je.

image

Robert Fico i Viktor Orban

Vladimir Simicek/Afp

Populist Fico vratio se kao slovački premijer u listopadu kao čelnik trostranačke koalicije koja je poticala protuukrajinsko raspoloženje. Prethodno je tri puta bio premijer, posljednji put do 2018. kada je podnio ostavku zbog prosvjeda protiv vlade zbog mučkog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice. Kuciak je izvještavao o korupciji među slovačkim elitama, uključujući i osobe izravno povezane s Ficom i njegovom strankom SMER.

Savez s Orbanom

Oporba ga je dugo optuživala da je imao i obilato koristio rusku pomoć pri ponovnom izboru. Jaroslav Naď, bivši slovački ministar obrane, rekao je da njegovi protuukrajinski komentari ukazuju da, kako je rekao, on jednostavno vraća dug Rusiji za njihovu podršku prije izbora u Slovačkoj. Fico je, pak, zanijekao bilo kakvo uplitanje Moskve u njegovu izbornu pobjedu.

Fico je također podignuo uzbunu u Bruxellesu ušavši u savezništvo s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, također simpatizeru Kremlja. Njihovo partnerstvo moglo bi zakomplicirati napore EU-a da zadrži i održi jedinstvenu potporu Ukrajini. "Ukrajina nema vojno rješenje i trenutačna strategija ne funkcionira", rekao je Fico prošli tjedan u Budimpešti.

image

Dvojica premijera potpisali su zajedničku izjavu u kojoj ističu povjerenje i poštovanje između dviju zemalja

-/Afp

No, kao i s ukupnom potporom Ukrajini, Fico je promijenio i svoj pristup izvozu vojnih resursa. Prošle je godine osudio prethodnu vladu zbog odluke o isporuci borbenih zrakoplova MiG-29 Kijevu i umjesto toga obećao zabranu izvoza oružja čim preuzme dužnost. Ipak, u studenom je vlada objavila da se zabrana odnosi samo na proizvođače oružja i vojne opreme u državnom vlasništvu, ali ne i na privatne tvrtke.

Slovački parlament dodatno je ublažio pravila ovog mjeseca, dok je ministarstvo obrane u međuvremenu odobrilo 100 milijuna eura subvencija proizvođačima vojne opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:37