PORAŽENA KANDIDATKINJA

PRVO OBRAĆANJE HILLARY CLINTON NAKON GUBITKA IZBORA 'Ovaj poraz boli, Amerika je duboko podijeljena zemlja, ali Trump zaslužuje šansu'

 REUTERS

- Hvala svima puno, hvala što ste ovdje. Sinoć sam čestitala Trumpu na pobjedi, zaista se nadam da će biti uspješan predsjednik. ovo nije ishod kojemu smo se nadali, no osjećam ponos i zahvalnost zbog prekrasne kampanje. Vi ste ponos Amerike i ponosna sam jer vas predstavljam. Znam kavo razočaranje osjećate, jer to i ja osjećam. Ovo je bolno i bit će to dugo vremena. Naša zemlja je duboko podijeljena, i više nego što smo mislili, no ja imam vjeru u Ameriku. Trump će biti predsjednik i dugujemo mu priliku. Moramo braniti vrijednosti za koje se zalažemo. Naša demokracija zahtijeva sudjelovanje, ne svake četiri godine, već čitavo vrijeme. Ekonomija mora raditi za sve, a ne samo za one na vrhu, moramo štititi našu državu i našu planetu…. Američki san je dovoljno velik za sve, sve rase, za žene, za ljude s invaliditetom – za sve. Naša je odgovornost kao građana da dajemo sebe u izgrađivanju poštenije Amerike. Želim zahvaliti Timu Kaineu i njegovoj supruzi jer su bili moji partneri.

- Hvala Baracku i Michelle Obami, naša vam zemlja puno duguje. Hvala vam na vašem odlučnom vodstvu koje je značilo puno ljudima diljem svijeta. Hvala mojoj obitelji koja me hrabrila u najtežim trenucima. Hvala vama, neki su od vas dali srce za ovu kampanju. Hvala milijunima volontera, aktivista koji su vodili kampanju na društvenim mrežama, išli od susjeda do susjeda… - kazala je Hillary, a potom se obratila mladima:

- Mladim ljudima želim poručiti, provela sam čitav život boreći se za ono u što vjerujem. Imala sam uspone i padove. Mnogi od vas ste na početku karijere, gubici su bolni, no nemojte prestati vjerovati da se vrijedi boriti za ono u što vjerujete. Svim ženama, a posebice mladim ženama koje su vjerovale u mene, nisam bila ponosnija ni na koga nego na vas.

- Djevojčicama poručujem: ne sumnjajte da ste vrijedne i da zaslužujete svaku priliku na ovom svijetu da slijedite svoje snove.

- Zahvalna sam za našu državu i za sve što mi je dano. Zahvaljujem svakog dana jer sam Amerikanka i vjerujem da ako se držimo zajedno, naši najbolji dani tek dolaze. Jer vjerujem da smo jači zajedno i da ćemo zajedno ići naprijed. Ima još puno posla za obaviti – zaključila je Hillary.

----------------------

17:39 - Tim Kaine, potpredsjednički kandidat Hillary Clinton, obratio se javnosti kazavši kako je jako ponosan na Hillary nju jer puno učinila za povijest SAD-a.

- Postala je prva žena kandidatkinja i jučer je umalo pobijedila. To je velik uspjeh. Ponosan sam na nju jer je činila prekrasan tim, ponosan sam na nju jer voli svoju državu i prihvaća je. Želim joj zahvaliti jer me zamolila da joj se danas pridružim na pozornici. Zadnjim dahom borit će se za vrijednosti za koje se zalaže - kazao je, a potom se na pozornicu popela Hillary Clinton.

----------------------

17:29 - U međuvremenu se glasnogovornik Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Paul Ryan, obratio iz Janesvillea po prvi put nakon pobjede Donalda Trumpa. Kazao je kako je Trump okrenuo politiku naglavačke i obećao mu je suradnju.

----------------------

16:59 - Konvoj vozila krenuo je ispred hotela u kojem je Hillary Clinton odsjela i probija se do hotela u kojem bi trebala održati govor nakon pretrpljenog poraza.

----------------------

16:52 - Hillary Clinton će malo kasniti, navodno ovaj govor uopće nije predvidjela te se u hotelu još uvijek postavlja razglas, javlja reporter CNN-a koji se nalazi ispred hotela.

----------------------

16:23 - Hillary Clinton suočit će se s američkom javnosti po prvi put otkad je neočekivano izgubila predsjedničke izbore od republikanca Donalda Trumpa što je šokiralo svijet.

Clinton bi se trebala obratiti novinarima u 10.30 sati po lokalnom vremenu (16.30h) u New Yorker hotelu u New Yorku, koji se nalazi nedaleko od mjesta gdje je planirala slaviti da je pobijedila u izbornoj noći.

Nedugo nakon što je sinoć njezin voditelj kampanje John Podesta kazao kako izbori nisu gotovi, ona je nazvala Donalda Trumpa kako bi mu čestitala na pobjedi.

Trump je pak svojim pobjedničkim govorom u Trump Toweru iznenadio i najljuće kritičare. Naime, Trump u prvom govoru nikad nije bio pomirljiviji - čestitao je Hillary i pozvao na ujedinjenje i suradnju...

- Hillary je radila jako dugo i jako teško i dugujemo joj veliku zahvalnost. Obvezujem se svakom stanovniku ove zemlje da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Vrijeme je da se ujedinimo kao nacija - naglasio je Trump pa najavio dobre odnose s inozemstvom.

- Slagat ćemo sa svim zemljama koje su voljne slagati se s nama. Imat ćemo odlične odnose. Kampanja je gotova, ali naš rad zapravo tek počinje. Bit će te ponosni na svog predsjednika - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:51