SUMMIT G20

Prvo rukovanje Bidena i Xija kao čelnika: ‘Nuklearni rat se nikad ne bi trebao voditi!‘

Biden je tijekom razgovora pozvao "svog dobrog prijatelja" da ga posjeti u Bijeloj kući u svibnju

Joe Biden i Xi Jinping

 Saul Loeb/Afp

Poruka sa sastanka: Nuklearni rat se nikad ne bi trebao voditi

Kineski čelnik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden razmijenili su mišljenja o ključnim regionalnim i globalnim izazovima, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu, prema izvještaju Bijele kuće o razgovorima u ponedjeljak.

"Predsjednik Biden ukazao je na brutalni rat Rusije protiv Ukrajine i ruske neodgovorne prijetnje nuklearnom uporabom. Predsjednik Biden i predsjednik Xi ponovili su svoje slaganje da se nuklearni rat nikada ne bi trebao voditi i da se nikada ne može dobiti te su naglasili svoje protivljenje upotrebi ili prijetnji uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini", rekla je Bijela kuća.


Bidenov cilj: Spriječiti rat Kine i SAD-a

Nakon što je odradio svoj prvi sastanak licem u lice s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, predsjednik SAD-a Joe Biden uredno je iznio što se nada postići razgovorima.

Ukratko, njegov cilj je sljedeći: spriječiti da dvije zemlje zarate.

"Mi dijelimo odgovornost, po mom mišljenju, da pokažemo da Kina i Sjedinjene Države mogu upravljati našim razlikama, spriječiti da konkurencija postane bilo što blizu sukoba i pronaći načine za zajednički rad na hitnim globalnim pitanjima koja zahtijevaju našu međusobnu suradnju", rekao je.

Sprječavanje sukoba može izgledati, na površini, kao rudimentarna ambicija za dva najveća svjetska gospodarstva i vojske. Ali u trenutku kada su američko-kineski odnosi na najnižoj razini u desetljećima, to govori da su Biden i njegov tim tako eksplicitno izjavili što pokušavaju spriječiti.

Uoči razgovora, američki dužnosnici opetovano su rekli da je njihov cilj u susretu sa Xijem bio "izgraditi podlogu" za veze s Pekingom, što implicira da se odnos ne može dalje vrtjeti.

Nisu očekivali da će bilo koja od većih razlika s Kinom biti riješena do prekida sastanka u ponedjeljak navečer. Ali oni se nadaju izravnim razgovorom, izbjegava se rizik da nesporazum izmakne kontroli.

Američki dužnosnici s oprezom su promatrali kako Kina eskalira svoje provokacije oko Tajvana i tražili su signale Xijevih namjera.

Do sada nisu vidjeli naznake da je Xi odlučio povući korak prema Tajvanu, za koji Peking tvrdi da je njegov. Ali u Washingtonu postoji sve veći konsenzus da nije pitanje hoće li, nego kada, a mnogi analitičari vjeruju da se vremenski okvir smanjuje.

U tom je kontekstu Biden predavao svoju poruku Xiju, koji je i sam s bijesom gledao kako SAD šalje ogromne pošiljke obrambenog oružja Tajvanu.

Objašnjavanje međusobne "crvene linije" - što bi moglo izazvati vojni odgovor - mogla bi biti najvažnija informacija koja bi proizašla iz razgovora u ponedjeljak.


Xi: Naš sastanak privukao je pozornost svijeta

Kineski čelnik Xi Jinping rekao je da svijet obraća pozornost na sastanak s visokim ulozima između njega i američkog predsjednika Bidena.

"Trenutno su kinesko-američki odnosi u takvoj situaciji da nam je svima jako stalo jer to nije temeljni interes naših dviju zemalja i naroda i to nije ono što međunarodna zajednica očekuje od nas", rekao je Xi u svom uvodnom obraćanju na skupu.

“Kao čelnici dviju velikih zemalja moramo zacrtati pravi smjer za odnos SAD-a i Kine. Moramo pronaći pravi smjer za napredovanje bilateralnih odnosa i unaprijediti odnos”, dodao je, govoreći preko prevoditelja.

"Svijet očekuje da će Kina i Sjedinjene Države ispravno postupati u odnosima. Naš sastanak je privukao pozornost svijeta, stoga moramo raditi sa svim zemljama kako bismo unijeli više nade u svjetski mir, veće povjerenje u globalnu stabilnost i snažan poticaj zajedničkom razvoj", rekao je kineski čelnik.

Xi je rekao da je spreman imati "iskrenu i detaljnu" razmjenu mišljenja s Bidenom o pitanjima od strateške važnosti za kinesko-američke odnose te o glavnim globalnim i regionalnim pitanjima.


Biden: Posvećen sam održavanju linija komunikacije

Američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping sjeli su za svoje stolove, uz dužnosnike sa svake strane.

Biden i Xi nisu nosili maske, dok su svi ostali dužnosnici u prostoriji nosili maske.

“Posvećen sam održavanju linija komunikacije otvorenima između vas i mene osobno, ali i naših vlada diljem svijeta, jer naše dvije zemlje imaju toliko toga s čime se imamo priliku nositi”, rekao je Biden u uvodnom obraćanju.

“Naše dvije nacije, po mom mišljenju, dijele odgovornost da pokažu da Kina i SAD mogu upravljati našim razlikama, spriječiti natjecanje da postane bilo što čak i blizu sukoba i pronaći načine za zajednički rad na hitnim, globalnim pitanjima koja zahtijevaju našu međusobnu suradnju”, kazao je Biden.


Prvo rukovanje Bidena i Xija kao čelnika

Američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping prvi su se put rukovali kao čelnici na svom prvom osobnom sastanku otkako je Biden preuzeo dužnost prije gotovo dvije godine.

Sastajući se na marginama summita čelnika G20 na Baliju u Indoneziji, dvojica čelnika su se pozdravila čvrstim, dugim stiskom ruke, obojica nasmiješeni, stojeći ispred niza američkih i kineskih zastava.

Nasmiješili su se pred kamerama a Xi je preko prevoditelja rekao: "Drago mi je vidjeti te."


Dvodnevni summit G20 u Indoneziji počinje 15. studenoga, no već danas će se na marginama summita na Baliju održati prvi bilateralni sastanak američkog predsjednika Joe Bidena i kineskog Xija Jinpinga.

Prvi čovjek Kine sletio je u Indoneziju oko 8 sati, a s BIdenom će se susresti već oko 10 sati.

Prije toga susreli su se indonezijski predsjednik i domaćin summita Joko Widodo i američki predsjednik.

Jokowi, kako ga nazivaju, izrazio je nadu da će rezultat summita biti "konkretna suradnja koja će pomoći oporavku svjetskog gospodarstva".

Biden je tijekom razgovora pozvao "svog dobrog prijatelja" da ga posjeti u Bijeloj kući u svibnju. Indoneziju je nazvao "ključnim partnerom".

image
Saul Loeb/Afp
image
Saul Loeb/Afp

- Indonezija i SAD su "dvije najveće demokracije na svijetu" i mogle bi pomoći u održavanju međunarodnog poretka, rekao je.

Pomirljive poruke uoči susreta Xija i Bidena

Biden je uoči susreta s Xijem slao pomirljive poruke, ali u pozadini se kriju zahlađeni odnosi između dviju zemalja, navodi u analizi BBC.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a se zahuktava, a slijedi novi pokušaj da se Kini uskrati pristup vrhunskoj američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova koja je, tvrde neki komentatori, osmišljena da uspori razvoj Kine ‘pod svaku cijenu".

Peking tvrdi da je zahlađenje odnosa uzrokovano željom Amerike da zadrži poziciju vodeće svjetske sile.

I Washington je počeo govoriti o kineskoj invaziji na demokratski Tajvan kao o sve realnijoj perspektivi, a ne o dalekoj budućnosti, ocjenjuje BBC.

- Kina je jasno dala do znanja da ne želi zastoj u odnosima sa SAD-om, ali lopta je sada u američkom dvorištu, ustvrdio je jedan kineski stručnjak.

Yawei Liu, direktor kineskog programa Centra Carter, poručio je kako smatra da je "stav Kine sada vrlo jasan - da želi obnoviti odnose"

Prvi od brojnih susreta Bidena i Xija dogodio se 2011, neposredno prije nego što je predsjednik Barack Obama zamolio tadašnjeg potpredsjednika Bidena da pokuša uspostaviti odnose s budućim prvim čovjekom Kine.

Puno toga se promijenilo od tih prijateljskih susreta kada je Biden govorio da s SAD ne paše, već pozdravljaju uspon Kine, piše BBC.

Kako prenosi dopisnik BBC-a, tijekom desetogodišnje vladavine Xi Jinping pokazao se "nemilosrdnijim, autoritarnijim vođom nego što se očekivalo", koji je bio odlučan obnoviti status svoje zemlje kao svjetske sile i pružiti otpor, kako je smatrao, "pokušaju SAD-a da ukrote Kinu, a možda i sruše jednopartijski sustav".

Biden je, puno kasnije, jednom prilikom rekao da Xi ‘nema jednu demokratsku kost u sebi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:29