PREDVIĐENA SU TRI

Prvo sučeljavanje Trumpa i Bidena: ‘Bit će to uglavnom osobni napadi i laži jer on samo to zna‘

‘Kad ste predsjednik vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku‘
(FILES) In this file combination of pictures created on September 25, 2020 shows Democratic presidential candidate Joe Biden speaks September 23, 2020 at the Black Economic Summit at Camp North End in Charlotte, North Carolina and US President Donald Trump speaks during a campaign rally September 24, 2020 at Cecil Airport in Jacksonville, Florida. - With just over a month before the US presidential election, Donald Trump and Joe Biden are set to take the debate stage Tuesday September 29, the first show pitting the rivals against each other that's sure to have millions of Americans glued to their screens. (Photos by JIM WATSON and Brendan Smialowski/AFP)
 JIM WATSON i Brendan Smialowski/AFP

Kampanja za američke predsjedničke izbore ovaj tjedan ulazi u novu fazu političkim televizijskim spektaklom koji će pratiti milijuni Amerikanaca - prvim izravnim sučeljavanjem aktualnog predsjednika i njegova demokratskog izazivača.

Donald Trump i Joe Biden sučelit će se u utorak, odnosno rano u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, na prvoj od tri debate predviđene prije izbora 3. studenoga.

Izborna kampanja uvelike se zbog koronavirusa uvelike odvija virtualno što daje dodatnu težinu prvoj 90-minutnoj debati, kada će deseci milijuna Amerikanaca dobiti prigodu procijeniti dvojicu političara koji se međusobno optužuju da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

Biden je u subotu rekao da zna da će debata biti "teška".

"Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima jer on samo to zna", rekao je Biden o Trumpu. "On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan", dodao je.

Nakon prve 90-minutne debate koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. listopada.

Biden (77) zbog pandemije vodi diskretniju kampanju od svog 74-godišnjeg protivnika.

Trump to koristi i ne prestaje govoriti o nedostatku energije svog protivnika, kojega naziva "uspavani Joe". Naglašava i da je Biden marioneta radikalne ljevice.

Mjesece je proveo i ocrnjujući mentalno stanje Joa Bidena te javno postavljajući pitanje je li Biden uzimao lijekove kako bi mu um bio bistriji.

Trump nije imao debatu s nekim protivnikom od 2016. i izborne utrke s Hillary Clinton.

"Uobičajeno, prva debata je teža za aktualnog predsjednika", rekao je Aaron Kall sa Sveučilišta Michigan i suautor "Debating The Donald."

"Kad ste predsjednik vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku", dodao je.

Biden: Trump kao Goebbels

Biden tvrdi da je Trump "pomalo poput Goebbelsa" i koristi se receptima nacističke propagande.

"Ponavljate laž i opet i opet, ponavljate je, ponavljate, ponavljate kako bi ona postala prihvaćena činjenica. Ljudi znaju da je predsjednik lažljivac", rekao je Biden.

Teme na dnevnom redu debate vruća su politička i socijalna pitanja poput rezultata koje su u karijerama postigli Trump i Biden, imenovanje u Vrhovni sud, situacija s Covidom-19, rasni odnosi i nasilje u gradovima te integritet izbora.

Američki predsjednik u subotu je nominirao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati žestoko kritiziraju namjeru da se na tako važnu i doživotnu funkciju nekoga imenuje samo dva mjeseca prije izbora, ali malo je toga što mogu učiniti da republikance u tome spriječe.

Senatska saslušanja moguće nove sutkinje počinju 12. listopada.

Trumpov as iz rukava

Pošto Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama, Trump na ovu nominaciju, kojom će najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, kao ključan vjetar u leđa svojoj kampanji.

A na televizijsku debatu gleda kao na as iz rukava. Trump ima veliko povjerenje u svoju moć na pozornici, ali će morati premostiti činjenicu o 200.000 umrlih od koronavirusa, govoriti o ekonomskom padu, te se suočiti s umorom Amerikanaca od njegovih neprestanih skandala.

"Kad Joe Biden stupi na tu pozornicu, bit će to prvi trenutak u četiri godine da će Amerikanci imati prigodu sučeliti Trumpa s onim što je napravio", kazao je Steve Schmidt, republikanski strateg koji se pretvorio u Trumpova protivnika.

Bidenu kao izbornom favoritu prije svega treba da ostane odmjeren i stabilan. Ali će protiv sebe imati osobu koju mnogi smatraju najvećim provokatorom.

"Nema gotovo nikakve sumnje da će ga Trump pokušati isprovocirati", rekao je David Barker, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije na Američkom sveučilištu.

Biden nema debelu kožu i neki od njegovih najpoznatijih gafova dogodili su se upravo kada je odgovarao na pitanje ili komentar koji ga je pogodio, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07