ODBILI NAPAD

Prvo uspješno borbeno djelovanje njemačke fregate Hessen: Ispred Jemena oborila je dva drona

Ova misija je jedna od najopasnijih misija za njemačku ratnu mornaricu posljednjih desetljeća, izjavio je njemački ministar obrane

Fregata Hessen

 Focke Strangmann/AFP

Njemačka fregata Hessen, koja sudjeluje u misiji Europske unije Aspides ispred obala Jemena, odbacila je prošle noći napad hutista dronovima, priopćila je Njemačka ratna mornarica u srijedu.

- Obrambene mjere izvršene su s uspjehom i pritom nije došlo do ozljede članova posade niti oštećenja broda - priopćio je stožer Bundeswehra zadužen za misiju u Crvenom moru. Kako nadalje stoji u priopćenju, oborena su dva drona upućena s kopna.

Radi se o prvom borbenom djelovanju fregate Hessen, koja se od prošlog petka nalazi u vodama ispred Jemena, a istog dana Bundestag je i odobrio ovu misiju.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je kako Njemačka doprinosi stabilizaciji regije i osiguranju pomorskog puta kroz Crveno more prema Sueskom kanalu, jednim od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu.

- Ova misija je jedna od najopasnijih misija za njemačku ratnu mornaricu posljednjih desetljeća - izjavio je Pistorius.

Za razliku od mornarice SAD-a i Velike Britanije, koje napadaju i ciljeve na kopnu, fregata Hessen djeluje isključivo obrambeno. Ovo plovilo je i konstruirano s ciljem pratnje i zaštite ostalih plovila.

Pripadnici pobunjeničke skupine hutista od početka novog sukoba napadaju brodove koji prolaze ispred obala Jemena za koje smatraju da prevoze robu namijenjenu Izraelu.

Ova oružana islamistička politička skupina, koja uživa iransku potporu, ima sve veću ulogu u sukobu na Bliskom istoku. Tvrdi da svojim akcijama želi poduprijeti Palestince u ratu u Gazi.

Njihove akcije povećale su rizik širenja sukoba u regiji pošto prijete pomorskim putovima kojima se isporučuje većina svjetske nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:41