CIJENE OTIŠLE U NEBO

Prvog dana 2022. Tursku dočekao hladan tuš: ‘Erdogane, prisiljavaš ljude da progutaju golema poskupljenja‘

Cijene struje za kućanstva u 2022. porasle su za 50 posto, a za industriju za čak 125 posto

Turski novac, ilustracija

 Yasin Akgul/AFP

Turke je u subotu, prvoga dana 2022. godine, šokiralo povećanje cijena struje i plina, pa izražavaju nezadovoljstvo na društvenim medijima.

Vijest o većim cijenama energije i benzina, mostarina i automobilskog osiguranja objavljena je nešto prije ponoći.

Cijene struje za kućanstva u 2022. porasle su za 50 posto, a za industriju za čak 125 posto, objavila je Regulatorna agencija za energetsko tržište, uz objašnjenje da su porasle cijene energije na svjetskom tržištu.

Cijena prirodnog plina skočila je 25 posto za kućanstva i 50 posto za industriju, objavio je nacionalni distributer BOTAS.

Kupovna moć turskih potrošača u padu je zbog inflacije koja je porasla za više od 21 posto i pada vrijednosti turske lire nakon niza rezanja kamata.

U Istanbulu su maloprodajne cijene u prosincu porasle za gotovo 35 posto u odnosu na godinu dana prije, najviše zadnjih godina, objavila je Istanbulska trgovinska komora.

Nova poskupljenja dodatno će povećati inflaciju. Turska lira je u godinu dana oslabila gotovo 45 posto u odnosu na američki dolar.

Poskupljenja je kritizirala oporba."Erdogane... prisiljavaš ljude da progutaju golema poskupljenja na početku nove godine", komentirao je na Twitteru vođa glavne oporbene stranke CHP (Republikanska narodna stranka) Kemal Kilicdaroglu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:48