STOTINE POGINULIH VOJNIKA

Prvog dana rata pao je avion s ruskim trupama: Sad je otkriveno da su ga oborili Ukrajinci, imali su pomoć

Na početku ofenzive, SAD je ukrajinskim snagama davao precizne i iscrpne obavještajne podatke o tome kada i gdje će Rusi gađati

Ilustracija

 State Emergency Service Of Ukraine/Anadolu Agency via AFP)

Na početku ruske ofenzive, SAD je ukrajinskim snagama davao precizne i iscrpne obavještajne podatke o tome kada i gdje će ruske rakete i bombe padati, što je omogućavalo Ukrajini da premješta protuzračnu obranu i zrakoplove na sigurno, izjavili su aktualni i bivši američki dužnosnici za NBC News.

Razmjena obavještajnih podataka također je omogućila Ukrajini da sruši ruski transportni zrakoplov koji je prevozio stotine ruskih vojnika prvog dana rata te da odbiju ruski napad na zračnu luku Gostomel blizu Kijeva, otkrili su.

Prema navodima američkih dužnosnika, riječ je o masovnoj i dosad neviđenoj operaciji razmjene obavještajnih podataka s partnerom koji nije član NATO saveza, a kažu da je imala ključnu ulogu u dosadašnjem uspjehu Ukrajine protiv veće i opremljenije ruske vojske.

Informacije o protuzračnoj obrani i transportnom zrakoplovu, o kojima se ranije nije izvještavalo, dokaz su zašto dužnosnici ocjenjuju da su obavještajni podaci američkih obavještajnih agencija i Pentagona bili važan čimbenik u pomaganju Ukrajini da osujeti napore Rusije da zauzme veći dio zemlje.

image

Šef CIA-e William Burns

Kevin Dietsch/AFP

- Od samog početka izuzetno smo se angažirali u dijeljenju strateških i djelotvornih obavještajnih podataka s Ukrajinom. Bilo je to značajno na taktičkoj i strateškoj razini, rekao je jedan od dužnosnika.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće poručio je u priopćenju da se redovito šalju detaljni, pravovremeni obavještajni podaci Ukrajincima o stanju na bojnom polju kako bi im pomogli u obrani od ruske agresije te istaknuo da će nastaviti to činiti.

NBC News ističe kako nije otkrio neke specifične podatke o razmjeni obavještajnih podataka na zahtjev američkih vojnih i obavještajnih dužnosnika, koji tvrde da bi izvještavanje o tome pomoglo pomoći Rusima u blokiranju važnih izvora informacija.

- Podijeljeno je puno obavještajnih podataka u stvarnom vremenu koje su mogle pomoći Ukrajincima za gađanje ruskih vojnih ciljeva, izjavio je bivši visoki obavještajni dužnosnik upoznat sa situacijom.

Informacije uključuju komercijalne satelitske snimke, ali i puno drugih podataka, primjerice, informacije na kojim lokacijama su određene ruske postrojbe aktivne.

Uz pomoć američkih obavještajaca Ukrajina nastavlja premještati protuzračnu obranu i zrakoplove gotovo svaki dan, što je jedan od razloga zašto Rusija nije uspjela izdominirati zračnim prostorom. U nekim slučajevima, Ukrajina je premjestila sustave protuzračne obrane ili zrakoplove na vrijeme, rekli su dužnosnici.

- To je uvelike utjecalo na sposobnosti ruske vojske na terenu, rekao je jedan američki dužnosnik.

Američko-ukrajinska suradnja počela je još od ruske okupacije Krima 2014. godine, no Bidenova administracija ubrzala je suradnju nekoliko tjedana prije invazije, kada je američki vojni tim posjetio Ukrajinu kako bi procijenio stanje ukrajinske protuzračne obrane.

image

Volodimir Zelenski

Genya Savilov/AFP

Amerikanci su Ukrajincima slali detaljne savjete o tome kako raspršiti svoju protuzračnu obranu, što je, tvrde američki dužnosnici, pomoglo Ukrajini da spriječi Rusiju da preuzme kontrolu nad zračnim prostorom.

Nakon početka invazije, odvjetnici u obrambenoj i obavještajnoj birokraciji SAD-a nametnuli su smjernice koje su u nekim slučajevima ograničavale razmjenu informacija koje bi omogućile smrtonosne udarce ruskoj vojsci.

Kako je odmicala ruska ofenziva uz pritisak Kongresa sve su prepreke uklonjene, kažu dužnosnici.

Početkom mjeseca, primjerice, ravnatelj Nacionalne obavještajne službe povukao je i zamijenio dopis kojim se zabranjuje razmjena obavještajnih podataka koje bi omogućile vraćanje osvojenog teritorija ili pomogle ukrajinskim napadima na Krimu ili u Donbasu, rekli su.

Čak i prije toga, SAD je Ukrajini davao pravovremene informacije što im je omogućilo učinkovitije gađanje ruskih ciljeva.

Ukrajinske snage su iskoristile određene koordinate koje su dobile od SAD-a za usmjeravanje vatre na ruske položaje i zrakoplove, ističu dužnosnici za NBC News.

Najraniji uspjesi ukrajinske vojske pomogli su osujetiti ruski zračni napad na aerodrom Gostomel blizu Kijeva. Rusi su planirali na Gostomelu iskrcati veliki broj vojnika i opreme u regiji blizu ukrajinske prijestolnice.

Rusi su neko vrijeme nadzirali strateški važnu zračnu luku, ali nikada nisu imali dovoljno kontrole da dopreme veću količinu vojne opreme. Taj neuspjeh imao je značajan utjecaj na bitku za Kijev, kažu američki dužnosnici.

CIA također predstavlja značajan izvor resursa za prikupljanje obavještajnih podataka s ciljem zaštite ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kojeg Rusi žele ubiti.

Agencija daje Ukrajincima savjete 'kako da najučinkovitije mijenjaju njegovu lokaciju, a da pritom ne bude zajedno sa svim članovima zapovjednog lanca, i drugo, rekao je američki dužnosnik.

image

Uništena prometnica u Gostomelu

Andre Luis Alves/AFP

- Rekao bih da je ono što smo uspjeli učiniti bilo revolucionarno, rekao je general-potpukovnik Scott Berrier, šef Obrambene obavještajne agencije Kongresu prošloga mjeseca.

Ravnatelj CIA-e William Burns govorio je u Kongresu prošloga mjeseca o susretu s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u siječnju u Kijevu.

- Predali smo mu obavještajne podatke koje smo tada imali, a pritom govorimo o zapanjujućim i zanimljivim detaljima ruskog plana za Kijev. Nastavili smo to raditi svakodnevno, rekao je Burns.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je informacije o razmjeni obavještajnih podataka prošloga mjeseca na briefingu.

Američka vojska i CIA nastojale su produbiti odnose s ukrajinskim kolegama nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. CIA je najprije pomogla ukrajinskim dužnosnicima da se riješe ruskih špijuna, a zatim pružila obuku i smjernice njihovoj vojsci te obavještajcima.

- Američki i ukrajinski obavještajci stvorili su vrlo čvrste odnose u zadnjih osam godina, rekao je dužnosnik dodajući da je SAD imao dovoljno povjerenja u Ukrajinu da im daju informacije o raspoređivanju ruskih vojnika u stvarnom vremenu.

- Predznanje koje smo imali o ruskim planovima i namjerama pokazuje da su naši obavještajni podaci o cjelokupnoj situaciji bili vrlo čvrsti, rekao je John McLaughlin, bivši vršitelj dužnosti direktora CIA-a.

- Dakle, logično, ako iskreno želimo da oni pobijede, kao što smo javno rekli, to znači ćemo im slati podatke obavještajnih operacija. To je u stilu: Evo što znamo, nije važno kako to znamo.

Jedan zapadni obavještajac istaknuo je nisu bili odlučujući samo obavještajni podaci, nego i spretnost Ukrajinaca u korištenju istih. Isti izvor je rekao da su se Ukrajinci protiv Rusa borili agilno i hrabro, a kada su primili korisne obavještajne informacije, krenuli su u akciju zapanjujućom brzinom.

McLaughlin je rekao da su Ukrajinci pametno upotrijebili takozvane obavještajne podatke otvorenog koda - komercijalne satelitske snimke i presretnute razgovore.

Izvor blizak ukrajinskoj vladi komentirao je kratko da se poboljšala razmjena obavještajnih podataka sa SAD-om ne ulazeći u detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:44