SMAKNUO 77 LJUDI

Psihijatri: Breivik je neuračunljiv, ima shizofreniju! Norveški monstrum mogao bi NA SLOBODU ako se izliječi?!

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ POLICE HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSA picture date 2009 released by Norwegian police shows a file portrait of Norwegian killer Anders Behring Breivik. On July 22, Behring Breivik, who claims to be on a "crusade" against Islam and multiculturalism, bombed government offices in Oslo, killing eight people, before going on a shooting rampage on Utoeya island, some 40 kilometres (25 miles) from the capital, where the ruling Labour Party's youth organisation was hosting a summer camp. Sixty-nine people, most of them teenagers, were killed in the island massacre. AFP PHOTO/ POLICE HANDOUT
 AFP

Anders Behring Breivik , koji je priznao odgovornost za napade 22. srpnja u Norveškoj , mogao bi izbjeći zatvor jer su ga psihijatri proglasili neuračunljivim.

- U takvim slučajevima kada osoba pati od ozbiljnog poremećaja ne može se odobriti njeno slanje u zatvor... moglo bi biti naloženo da ga se smjesti u mentalne institucije - izjavila je odvjetnica Inga Bejer Engh u Oslu, za AFP.

Psihijatri smatraju kako se Breivik nije mogao kontrolirati, ali njihovo izvješće od 243 strane nije konačna presuda o Breivikovom psihičkom stanju. Na njega će još reagirati Norveška katedra za forenzičku medicinu, koja bi mogla zatražiti dodatne informacije i dodati svoja viđenje Breivikova stanja.

- Zaključak forenzičkih stručnjaka je taj da je Anders Behring Breivik neuračunljiv - izjavio je tužitelj Svein Holden, koji je dodao kako je Breivik za vrijeme napada koji je odnio živote 77 ljudi , bio 'psihotičan'.

Stručnjaci u svom izvještaju opisuju čovjeka koji se 'pronašao u svom malom poremećenom svemiru, u kojem su sve misli i ponašanja podređeni poremećenosti'.

- Zaključuju kako je Breivik patio od paranoidne shizofrenije , koja ga je promijenila i pretvorila u osobu kakva je danas - objasnio te tužitelj, piše AP.

Ako Breivik na kraju završi u psihijatrijskoj ustanovi, sudac će revidirati njegovu kaznu svake tri godine. Ako ozdravi, teoretski bi mogao biti premješten u zatvor ako se procijeni da je još uvijek opasan. U suprotnom slučaju, čak bi mogao biti pušten i na slobodu.

Malo je vjerojatno da će sud prihvatiti ocjenu o Breivikovoj neuračunljivosti zbog velike preciznosti i planiranja koja su bila potrebna kako bi se njegov pakleni plan izvršio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:03