‘NEETIČNO‘

Psiholozi traže povlačenje Vučićeva predizbornog spota: ‘Ova karikatura šteti svima‘

Navode da upotreba psihološkog Rorschachovog testa na ovaj način predstavlja kršenje autorskih prava

Aleksandar Vučić objavio je predizborni spot koji se nije svidio psiholozima

 Instagram/AFP

Društvo psihologa Srbije pozvalo je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da iz svoje kampanje hitno povuče predizborni spot u kojemu se prikazuju psihološki testovi te ga upozorilo da je zlouporaba testova u reklamne svrhe "nezakonita i neetična", piše Nova.rs.

"Naša je dužnost da vas upozorimo na štetnost ovakve upotrebe psiholoških testova, kako za psihološku struku, tako, vjerujemo, i za samu vašu kampanju koja treba uzeti u obzir legalnost i legitimnost prava upotrebe psiholoških materijala u medijskom prostoru", stoji u priopćenju za javnost predsjednice Društva psihologa Srbije Tamare Džamonje Ignjatović.

Dodala je da upotreba psihološkog Rorschachovog testa na ovaj način predstavlja kršenje autorskih prava koja su regulirana na međunarodnom nivou.

"Distributeri test mogu preuzeti od dva ovlaštena proizvođača, u Švicarskoj i Njemačkoj, a dalje ga mogu izdavati samo fizičkim osobama ili institucijama koje imaju zaposlene profesionalce u području mentalnog zdravlja. U našoj zemlji distributeri stavljaju ovaj test u promet samo uz dokaz diplome psihologa koji je kupac, i koji se dalje obvezuje da će ga koristiti isključivo za potrebe rada psihologa", dodatno je ukazala Džamonja Ignajtović.

Podsjetila je i na Zakon koji izričito naglašava da je upotreba psiholoških mjernih instrumenata isključivo u nadležnosti psihologa i da svaka potreba od strane drugih osoba predstavlja kršenje zakona.

"Javno predstavljanje testnog materijala izravno šteti psiholozima u kliničkoj praksi, jer je vrlo važno da ispitanici nisu unaprijed upoznati sa sadržajem testova, kako bi njihovi odgovori imali interpretativnu, dijagnostičku vrijednost. Prikazivanjem ovog materijala na televiziji i u drugim medijima u potpunosti je narušena valjanost ovog testa za praktičnu primjenu", navodi predsjednica Društva.

Prema njezinim riječima, način upotrebe i 'interpretacije' Rorschachovog testa na način kako je prikazan u predizbornom spotu Aleksandra Vučića predstavlja "potpuno iskrivljen" način upotrebe tog testa u praksi.

"Ovakav naivan i gotovo karikaturalni pristup tumačenju odgovora šteti ugledu naše struke, a vjerujemo da i negativno pridonosi Vašoj predizbornoj kampanji“, rekla je Tamara Džamonja Ignjatović, prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:08