NEMIRI

Puč u Mjanmaru: Ujedinjeni narodi upozorili huntu na ‘teške posljedice‘

Vojska se suočava i sa štrajkom javnih djelatnika i radnika u vladinim institucijama kao dijela pokreta građanskog neposluha
Prosvjed protiv vojne hunte
 Ye Aung Thu/AFP

Ujedinjeni narodi (UN) rekli su mjanmarskoj vojnoj hunti da se "pravo na mirno okupljanje mora u potpunosti poštovati", javlja u utorak BBC.

U telefonskom pozivu posebna UN-ova predstavnica Christine Schraner Burgener upozorila je da će "svaki oblik nasilnog odgovora vjerojatno imati teške posljedice".

Pristup internetu u Mjanmaru obnovljen je u utorak ujutro nakon što je bio prekinut drugu noć zaredom. Hunta blokira pristup nastojeći ugušiti neslaganje nakon puča 1. veljače.

Upozorenje Schraner Burgener izneseno je u telefonskom razgovoru u ponedjeljak sa zamjenikom zapovjednika hunte Soe Winom, rekao je glasnogovornik UN-a.

Posebna predstavnica naglasila je da blokada interneta "potkopava temeljna demokratska načela".

Prosvjednici su na ulicama i u utorak ujutro, a novinska agencija Reuters prenijela je da se okupljaju u malim skupinama.

image
Prosvjed protiv vojne hunte
Sai Aung Main/AFP

Uz prosvjede u brojnim gradovima i mjestima, vojska se suočava i sa štrajkom javnih djelatnika i radnika u vladinim institucijama kao dijela pokreta građanskog neposluha.

U nedjelju su oklopna borbena vozila raspoređena u Yangonu, sjevernom gradu Myitkyina i gradu Sittwe na zapadu zemlje, ali to nije obeshrabrilo prosvjednike. Policiji je na ulicama kao pojačanje stigla i vojska kako bi lakše kontrolirala velike skupine.

Prosvjednici su u utorak blokirali željezničku prugu između Yangona i južnog grada Mawlamyinea, pokazale su snimke koje su objavili mediji.

image
Policija osigurava prosvjed protiv vojne hunte
Ye Aung Thu/AFP

"Odmah oslobodite naše čelnike", uzvikivali su.

Vojne vlasti ranije su najavile stroge kazne za sve koji se protive vojnim vođama.

Hunta je rekla da je svrgnula izabrane čelnike, uključujući dugogodišnju zagovornicu demokracije Aung San Suu Kyi, zbog navodne izborne prijevare.

Međutim, to nije podržala ni jednim dokazom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 04:53