SVE SU OTVORENIJI

Puca među čvrstim saveznicima? Procurili detalji iz privatne komunikacije: ‘Suzdržite se od javnih izjava!‘

SAD i Izrael imaju potpuno drukčije poglede na uređenje Levanta

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

 White House/Zuma Press/Profimedia/White House/zuma Press/profimedia

Iako su čvrsti saveznici, SAD i Izrael imaju potpuno drukčije poglede na uređenje Levanta, nakon okončanja izraelskih akcija u Gazi. Zato se Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost trebao sastati s čelnicima palestinskih vlasti na Zapadnoj obali, nakon što je razgovorao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Yoavom Gallantom. Rat će trajati "više od nekoliko mjeseci", rekao je Gallant Sullivanu, koji je prenio cilj administracije Joea Bidena, a taj je smanjenje intenziteta izraelskih vojnih operacija u Gazi jer Americi se ne sviđa gledati toliki broj ubijenih palestinskih civila.

To je otvoreno potvrdio predsjednik Biden kada je u četvrtak izjavio pred novinarima kako želi da Izrael "bude usredotočen na to kako spasiti živote civila" i da "bude oprezniji", nakon što su barbarske izraelske postupke kritizirale organizacije za ljudska prava i nekoliko svjetskih čelnika. Recimo, u sjevernoj Gazi i gradu Gazi, vojnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) izvršili su racije na grobljima, uništili grobove i ukrali mrtva tijela, stoji u priopćenju Euro-Med Human Rights Monitora. Istraživači na terenu izvijestili su da su tijela razbacana ili nestala te da su deseci grobova "ozbiljno oštećeni". Također su izvijestili da je više od 120 masovnih grobnica nedavno izgrađeno diljem Gaze, što pokazuje kolike su tamošnje žrtve.

U Jeninu, na Zapadnoj obali, izraelske snage ubile su najmanje 12 Palestinaca i ranile više od 30 tijekom trodnevne racije, priopćilo je u četvrtak palestinsko ministarstvo zdravstva. Na to su iz IDF-a uzvratili da su završili "protuterorističku aktivnost" u Jeninu, ubivši više od deset terorista".

Iako Bidenova administracija i dalje podržava izraelske vojne operacije u Gazi, čiji je cilj uništiti Hamas, američki predsjednik kao i brojni politički lideri na Zapadu, sve otvorenije izražavaju zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava među civilima u Gazi. Bidenova administracija također se ne slaže s Netanyahuom oko poslijeratne budućnosti Gaze: izraelski vođa protivi se Bidenovoj ideji da Palestinske vlasti budu zadužene za Gazu. Netanyahu je također otvoreno protiv ideje o stvaranju palestinske države, politike koju Biden forsira.

Zato su izraelski čelnici privatno zatražili od Amerikanaca da se suzdrže od javnih izjava o rješenju s dvije države, ispričala su ovoga tjedna četiri izraelska i američka dužnosnika za The Times of Israel. "Dvodržavno rješenje nakon onoga što se dogodilo 7. listopada nagrada je Hamasu", rekao je jedan od izraelskih dužnosnika, podsjećajući na šokantni napad te terorističke skupine, u kojem je 1200 ljudi ubijeno, a oko 240 uzeto kao taoci u Gazi.

Međutim, kako razmišljaju članovi aktualne ekstremno desne izraelske vlade, vidi se iz istupa ministra baštine Amihai Eliyahua, iz krajnje desne stranke Otzma Yehudit. On je danas izjavio da bi Izrael "trebao u potpunosti okupirati Pojas Gaze nakon rata", budući da vjeruje da Palestinci nisu u stanju kontrolirati teritorij, a da ga ne pretvore u žarište terora.

"Svatko tko danas prodaje ideju da se Palestinci mogu vratiti upravljanju stvarima ne sjeća se što se dogodilo 7. listopada", rekao je za Kan Radio. Eliyahu je prethodno dospio na naslovnice u studenom kada je rekao da bi jedna od opcija Izraela u ratu protiv Hamasa mogla biti bacanje nuklearne bombe na Gazu, što je bilo pretjerano čak i za Netanyahu, koji je demantirao da se o tome razmišlja. Atomskoj bombi, dok je okupacija aktualna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:56