NAPAD NA ŽENE

‘Pucaju im u lica, grudi i genitalije‘: Iranska policija okrutno suzbija prosvjede, liječnici otkrili detalje

Aktivisti tvrde da se teokratski režim koji vlada od 1979. godine prema ženama u Iranu ponaša nasilnički te da ne preza od ničega kako bi ih kontrolirao

Iranka Nasibe Samsaei koja živi u Turskoj odrezala je kosu kako bi se solidarizirala s Irankama

 Yasin AKGUL/AFP

Iranske sigurnosne snage Irankama koje sudjeluju u antirežimskim prosvjedima koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini namjerno pucaju u lica, grudi i genitalije, piše The Guardian.

Liječnici i medicinske sestre, koji prosvjednike liječe u tajnosti jer strahuju da bi mogli biti uhićeni, rekli su da im žene dolaze s drukčijim ozljedama od muškaraca.

Iranske sigurnosne snage na prosvjednike ispaljuju sićušćne metalne i plastične kuglice. Za razliku od žena, muške prosvjednike gađaju u noge, stražnjice i leđa.

Deset zdravstvenih djelatnika reklo je The Guardianu da je moguće da su stotine mladih prosvjednika zadobile ozljede koje će im praviti probleme do kraja života.

image

Ožalošćeni prate lijes prosvjednika koji je poginuo tijekom prosvjeda u Iranu

Asaad NIAZI/AFP

Dodali su i da su kod žena, djece i muškaraca zamijetili ozljede oko očiju. Te su ozljede, tvrde, prilično učestale. Na nekim fotografijama koje je vidio The Guardian može su uočiti da su se metalne kuglice prosvjednicima zarile duboku u kožu.

Jedan je liječnik rekao da smatra da vlasti ženama pucaju u lica, genitalije i grudi jer "žele uništiti njihovu ljepotu".

- Liječio sam ženu koja je bila u svojim ranim 20-ima. Pogođena je u genitalije s dvije kuglice. Deset ih se zarilo u unutarnju stranu njezina bedra. Tih sam 10 lako uklonio, međutim druge dvije su bile zaglavljene između njezine uretre i otvora vagine - rekao je liječnik.

- Kako je postojao rizik od infekcije, rekao sam joj da ode ginekologu u kojeg ima povjerenja. Rekla mi je da ju je na prosvjedu okružilo oko 10 pripadnika sigurnosnih snaga te upucalo u bedro i genitalije - dodao je liječnik.

Liječnik je potom rekao da se teško nosi sa stresom i boli kojima je izložen.

- Mogla mi je biti kći - dodao je liječnik koji je zbog straha od odmazde režima želio ostati anoniman.

image

Iranka Nasibe Samsaei koja živi u Turskoj odrezala je kosu kako bi se solidarizirala s Irankama

Yasin AKGUL/AFP

Jedna liječnica iz Mazandarana rekla je da je ozlijeđene prosvjednike liječila u mraku kako ne bi bila viđena.

- Žene se srame otići u bolnicu i liječe se u svojim domovima, što može biti opasno - rekla je liječnica.

Jedan liječnik iz Teheran rekao je da je zaliječio rane osobe koja se slučajno našla u blizini prosvjednika te u njima nije sudjelovala.

- Pucaju na sve i svakoga tko nije njihov - rekao je liječnik.

Brian Castner, stručnjak za oružje i vojne operacije u međunarodnoj nevladinoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, rekao je da se municija koju iranske sigurnosne snage koriste za suzbijanje prosvjeda inače služi za lov te je policija ne bi smjela nikako koristiti.

Liječnik iz Teherana rekao je da liječio 25-godišnjeg slučajnog prolaznika koji je zadobio ozljede očiju te više ne vidi dobro.

- Gotovo je slijep. Može raspoznavati samo svjetlo i tamo. Nije u dobrom stanju - rekao je liječnik.

image

Prosvjedni skup nedaleko od Sakeza, rodnog grada Mahse Amini

UGC/AFP

Neki su liječnici sigurnosne snage i zloglasnu prorežimsku volontersku paravojsku Basidž optužili za ignoriranje uobičajenih protokola za suzbijanje prosvjeda. Uobičajeno se prosvjednicima puca u stopala i noge kako im se ne bi oštetili vitalni organi.

Liječnik iz Karadža, grada pokraj Teherana, rekao je da sigurnosne snage pucanjem u lica i genitalije žena "liječe komplekse" te ga ih se žele riješiti tako što će "nauditi mladim ljudima".

Liječnici navode i da su sigurnosne snage na oku držale i oftalmološke klinike te kontrolirale tko u njih dolazi.

Aktivisti tvrde da se teokratski režim koji vlada od 1979. godine prema ženama u Iranu ponaša nasilnički te da ne preza od ničega kako bi ih kontrolirao.

Prosvjedi koji su izbili nakon što je sredinom rujna ove godine preminula 22-godišnja Mahsa Amini najozbiljnija je prijetnja s kojom se vladajući režim susreo unazad 40 i više godina.

image

Prosvjed potpore Mahsi Amini u Nizozemskoj

Bart Maat/ANP/AFP

Amini je iranska moralna policija uhitila jer je neispravno nosila hidžab. Svjedoci tvrde su je policajci potom premlatili, no vlasti takve tvrdnje odbacuju. Amini je tijekom boravka u pritvoru pala u komu te preminula ubrzo nakon što je prebačena u bolnicu. Žene i djevojke diljem zemlje nakon toga su skinule hidžabe i pokrivala kako bi prosvjedovale protiv režima kojeg drže krivog za stradavanje Amini.

Iranske vlasti od početka prosvjeda tvrde da su sve umiješane "teroristi" i "strani neprijatelji Irana". Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekao je da je do sada u antirežimskim prosvjedima poginulo više od 300 ljudi, uključujući i 40 djece. Navodi se i da je režim do sada zbog sudjelovanja u prosvjedima uhitio najmanje 18 tisuća ljudi.

Iran je u četvrtak pogubio prosvjednika koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja pripadnika paravojne postrojbe nožem u Teheranu za vrijeme demonstracija, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Tasnim. Novinska agencija Tasnim identificirala je čovjeka koji je pogubljen kao Mohsena Šekarija, ali nije dala više detalja. Revolucionarna garda u ponedjeljak je pohvalila pravosuđe zbog čvrstog stava i potaknula ga da brzo i odlučno presudi optuženima za "zločine protiv sigurnosti nacije i islama".

image

Iranska policija provjerava pridržavaju li se Iranke pravila odijevanja

Behrouz MEHRI/AFP

Pariz i Berlin osudili pogubljenje prosvjednika u Iranu

Njemačka je u četvrtak osudila pogubljenje muškarca koji je sudjelovao u prosvjedima što potresaju Islamsku Republiku, istaknuvši da je "Prijezir iranskog režima prema čovječanstvu bezgraničan", a Francuska je izrazila "najoštriju osudu".

Taj muškarac Mohsen Shekari je "osuđen i pogubljen na podmuklom i prijekom suđenju jer se nije slagao s režimom", napisala je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na Twitteru.

"No prijetnja smrću neće ugušiti želju za slobodom", dodala je.

Pariz je istaknuo da se "ovo pogubljenje pridodaje drugim teškim i neprihvatljivim kršenjima", rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre na tiskovnoj konferenciji.

"Podsjećamo na našu čvrstu prvrženost pravo na mirne prosvjede", dodala je, rekavši da su težnje prosvjednika "legitimne i moraju se saslušati".

Iran je u četvrtak, prvi put od početka prosvjeda koji potresaju zemlju, pogubio muškarca pod optužbom da je ranio pripadnika paravojske koji je blokirao promet na ulici u Teheranu.

Prosvjedi u Iranu počeli su 16. rujna, nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdinje koju je uhitila moralna policija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:47