BORBE U SUDANU

Pucnjava i eksplozije u Kartumu, iz zatvora oslobođen bivši autokrat Bashir i saveznici

Sukob vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) ne pokazuje znakove popuštanja

Sukobi u Kartumu

 AFP

Pucnjave i eksplozije odjekuju u srijedu na zapadnoj periferiji glavnog grada Sudana i narušavaju primirje usred kolapsa osnovnih usluga, sve manje zaliha hrane i oslobađanja bivšeg autokrata i njegovih saveznika iz zatvora.

Sukob vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) ne pokazuje znakove popuštanja. Vojska je objavila da je bivši predsjednik Omar al-Bashir prebačen u vojnu bolnicu prije izbijanja sukoba 15. travnja.

Bashir je premješten iz zatvora s najmanje pet bivših članova njegova režima, uključujući Abdel Rahima Mohameda Husseina.

Međunarodni kazneni sud (ICC) obojicu traži zbog zločina počinjenih u ranijem sukobu u regiji Darfur.

Lokacija Bashira dovedena je u pitanje nakon što je bivši ministar njegove vlade Ali Haroun objavio u utorak da je izašao iz zatvora Kober u Kartumu s drugim bivšim dužnosnicima. I Harouna traži ICC zbog desetaka optužbi za ratne zločine.

Tisuće osuđenih kriminalaca, uključujući neke osuđene na smrt, bili su u golemom zatvoru, zajedno s višim i nižim dužnosnicima Bashirovog režima koji je svrgnut prije četiri godine.

Sudanske vlasti i RSF međusobno su se optuživali glede oslobađanja zatvorenika, a policija je objavila da su paravojni naoružani muškarci upali u pet zatvora tijekom vikenda, ubili nekoliko čuvara i otvorili vrata.

RSF je okrivio vlasti što su oslobodili Harouna i ostale.

Oslobađanje osuđenih kriminalaca doprinijelo je rastućem osjećaju bezakonja u Kartumu. Stanovnici su upozorili na sve veću nesigurnost, raširenu pljačku i bande koje lutaju ulicama.

Bashir je došao na vlast u vojnom udaru 1989., a svrgnut je u narodnoj pobuni 2019. godine. Vojska pod generalom Abdelom Fattah al-Burhanom, uz potporu RSF-a, došla je na vlast 2021. u novom udaru.

ICC je optužio Bashira za genocid, a Harouna za organiziranje napada milicije na civile u Darfuru 2003. i 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. siječanj 2024 16:45